e-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.

e-Arşiv Fatura, otomatik veri kaydı ile çok az hatanın meydana geldiği elektronik ortamda kesilen ve kestiğiniz tüm faturaları, alıcılara ve son kullanıcılara, dijital ortamda gönderme sistemidir.

e-Arşiv Fatura Uygulamasında Bilmemiz gereken konular;

e-Arşiv Fatura uygulaması, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi mükelleflerine 5.000 TL ve vergi mükellefi olmayan alıcılara düzenlenecekleri 30.000 TL üzerindeki faturalar için yürürlüğe girmektedir.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uygulanacak olan e-Arşiv Fatura düzenlenmesi konusunda vergi mükelleflerinin bilmesi gereken noktalar şunlardır.

e-Arşiv Fatura Portalı uygulaması ne zaman başlayacak?

5.000 TL ve 30.000 TL üzeri faturaların e-Arşiv Portalından düzenlenme zorunluluğu 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren başlayacaktır.

Aynı Gün içerisinde aynı mükellefe kesilen fatura tutarının 5.000 TL ve 30.000 TL tutarını geçmesi halinde yapılacak işlemler?

Aynı gün içerisinde aynı vergi dairelerine kayıtlı vergi mükellefine düzenlenen birden fazla fatura tutarının e-Arşiv Fatura limitlerini aşması halinde önceki kağıt olarak kesilen faturaların iptal edilerek tek bir fatura halinde e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden e-Arşiv Fatura olarak kesilmesi gerekmektedir.

e-Arşiv Portalına Giriş ve Mali Mühür Zorunluluğu nasıl olacak?

Gelir İdaresi Başkanlığı GİB e-Arşiv fatura Portalına Mali Mühür veya e-imza olmadan İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi ile giriş yapılabilecektir. Mükellefin ayrıca Mali Mühür alma veya kullanma zorunluluğu bulunmamakla beraber e-Arşiv Fatura Gelir İdaresi Başkanlığı GİB Mali Mühür'ü ile onaylanacaktır.

5.000 TL ve 30.000 TL tutarının altındaki tüm faturalar e-Arşiv Portalı üzerinden kesilebilir mi?

5.000 TL ve 30.000 TL tutarının altında kalan faturalar için e-Arşiv Portalı Kullanıma vergi mükellefinin kendi tercihine bırakılmıştır. Vergi mükellefleri 5.000 TL ve 30.000 TL altındaki tüm faturalarını e-Arşiv Fatura Portalı üzerinden isterlerse ihtiyari olarak düzenleyebilirler.

Gelir İdaresi Başkanlığı GİB e-Arşiv Fatura Portalında düzenlenen faturalar alıcıya nasıl teslim edilecek?

e-Arşiv Fatura Portalından düzenlenen e-Arşiv Fatura alıcıya e-mail, sms, veya e-Arşiv faturanın kağıt çıktısı alındıktan sonra imzalanarak teslim edilebilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı GİB e-Arşiv Faturanın saklama işlemleri nasıl yapılacak?

e-Arşiv Fatura Portalından e-Arşiv Faturaların, sorgulama, görüntüleme, indirme ve kağıt çıktısının alınması Portal üzerinden yapılabilecek. e-Arşiv Faturanın saklama ve ibrazı mükellefin sorumluluğunda olduğundan mükellefin e-Arşiv Faturaların elektronik olarak ya da kağıt çıktı alınarak saklaması gereklidir.