Otuz büyükşehirin yanında Zonguldak'a da corona virüsü tedbirleri kapsamında giriş ve çıkışlar durdurulmuştu. Zonguldak’ın karantinaya alınma sebebi ise kentteki madenler ve akciğer rahatsızlıklarından olduğu belirtilmişti.

Ancak Türkiye genelinde Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Afşin ilçelerinin de arasında bulunduğu birçok bölge Zonguldak ile aynı kaderi paylaşıyor. 2018 yılında hava kalitesi en kötü il, Afşin-Elbistan ilçesinde iki kömürlü termik santrali ve yeni santral planları ile gündeme gelen Kahramanmaraş olmuştu.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nca yayımlanan “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ raporuna göre Elbistan halkı, 2018 yılında sadece 2 ay temiz hava soludu. Kara raporda, hava kirliliğinin ulusal limit değerin 3 katı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) limit değerinin 6 katı değerlere yükseldiği Elbistan, hava kirliliği kalitesi en kötü bölge olarak tanımlanırken Elbistan ve Afşin’de, termik santrallerin 33 yılda 17 bin erken ölüme neden olduğuna dikkat çekilmişti.

Greenpeace tarafından Mart 2019’da yayınlanan rapora göre, Afşin-Elbistan bölgesinde faal kömüre dayalı termik santrallerden kaynaklanan PM2.5(2,5 mikrometre çapından daha küçük olan partiküller) ve NO2(nitrojen dioksit) emisyonları yüzünden 1984’ten bugüne 17 bin erken ölüm meydana geldi belirtilmişti.

Tüm bu verilerden yola çıkarak hava kirliliği ve halk sağlığı açısından Zonguldak ile yarışan Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan ilçelerinin corona virüsü tedbirleri kapsamına neden alınmadığı merak konusu oldu.

***

Kahramanmaraş’ta polis memurunun öldüğü kaza kamerada

Kahramanmaraş’ta yolun karşısına geçmek isterken hafif ticari aracın çarpması sonucu ölen polis memurunun kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Onikişubat ilçesi Binevler Mahallesi’nde önceki gün akşam saatlerinde meydana gelen kazada Türkoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğünde polis memuru olarak görev yapan Yakup Karaca (50) yolun karşısına geçmek istediği anda hafif ticari aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmişti.

Kaza anı çevredeki güvenlik kameralarınca görüntülendi.

Evli ve 3 çocuk babası polis memuru Yakup Karaca’nın cenazesi, görev yaptığı Türkoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden alınarak memleketi Hatay’ın İskendurun ilçesinde defin edildi.