Kuruluşunun 65. Yılında 61. Genel Kurulunu gerçekleştiren İlim Yayma Cemiyeti; 1951 yılında ülke genelinde manevî dokunun çok zayıfladığı, cenaze yıkayacak kişilerin bile bulunamadığı bir dönemde  İstanbul’da kuruldu. Kuruluşunun ilk haftasında İstanbul İmam Hatip Lisesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Temel gayesi; vatanını seven, maneviyatına düşkün, bilgili ve başarılı bir gençlik yetiştirmekti. Bu gayesine ulaşmak için yurtlar açtı, ihtiyaç sahibi öğrencilere burslar dağıttı. Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kursları açmayı, bilgi evleri kurmayı kendisine görev bildi.Tarihiyle ve yaptığı hizmetlerle ülkemizin en köklü kuruluşlarından olmayı başardı. 

          Günümüzde 165 şubesiyle ve yüzlerce yurduyla, kültür ve bilgi mekanlarıyla çalışmalarına devam ediyor.  Bu şubelerden birisi de 05.07.2013 tarihinde ilimizde kuruldu. Kurulur kurulmaz erkek öğrenciler için 110 kişilik konuk evi açtı, kız öğrenciler için de 10 tane ev kurulumunda yardımcı oldu. Burslar, seminerler ve diğer faaliyetler çok kısa sürede gerçekleştirilmeye başladı. Ayrıca, projeleri bitme aşamasında olan yurt inşaatımızın başlaması da an meselesi. Kurucu başkanlığını yapma şerefine nail olduğum  ve 2. Kongre sonrası aynı göreve devam ettiğim şubemiz;  yönetimiyle birlikte şehrimizde gençlerimize hizmet vermektedir.

          Böylesine köklü bir kuruluşun yetiştirdiği öğrencilerin ülke genelinde görev almaya başlamaları memleket için büyük bir kazanç oldu. Önceliği vatanı olan, maneviyatına, kültürüne, tarihine saygılı, bağnazlık, taassup  ve körü körüne bağlılıktan uzak yetişen bu gençlerin iş başı yapmasıyla, ülke şaha kalktı. 

          Nitekim cemiyetimizin 61. Kongresindeki davete icabet eden,  başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere meclis başkanımız, başbakan yardımcılarımız, bakanlarımız öğrencilik anılarını anlatırken, yapılan hizmetlerin kalıcı izlerinden bahsettiler ve dinleyicileri duygulandırdılar. Örneğin Sayın Cumhurbaşkanımızın yurtlarımızda misafirimiz olduğu yıllarda, geceleyin uyandıklarında üzerlerini örten müdürlerden ve aynı müdürlerin tuvaletleri temizlediğinden bahsetmesi, fedakarlığın boyutunu gösteriyordu. Yine Sayın Numan Kurtulmuş’un beş kardeş olmalarına rağmen cemiyetin altıncı kardeşleri olduğunu, babaları merhum İsmal Niyazi Kurtulmuş’un altıncı kardeşlerini daha çok sevdiğini ve ona daha çok zaman ayırdığını söylemesi manidardı. 

          65 yıldan bu güne tertemiz bir sicille gelen, tamamıyla insan yetiştirmeye kendisini adamış olan cemiyetin kongresi, şanına yakışır bir şekilde gerçekleşti. Salonu dolduran misafirlerin hangi makamlarda olurlarsa olsunlar mütevazilikleri dikkat çekiciydi. Kalabalık ama gösterişten uzak bir görüntü vardı. Adeta dostlar bayramlaşmak için gelmişlerdi ve mütebessim simalarla birbirleriyle buluşuyorlardı. Okunan Kur’an ayetleri, uluslar arası İmam Hatip Lisesinde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin söyledikleri ilahiler, mehteran takımının marşları, yapılan konuşmalar, bütün misafirleri coşturdu. Oluşturulan divan heyeti ve delegelerin oy kullanması neticesi kongre sona erdi. 

          Genel Başkanlık görevi devam edecek olan Sayın Yusuf Tülün’e; şubemiz ve bütün hemşehrilerimiz adına hayırlı olsun temennilerimizi ilettim ve zatının göndermiş olduğu selam ve dualarını da dostlara duyurmayı görev kabul ediyorum.

 

Yazarın www.maraspusula.com daki diğer yazıları.