Otobüs işletmecileri yüzde 50 kapasite sınırından dert yanarken; tam kapanma öncesi 90 TL’den satılan Ankara-İstanbul bileti tam kapanma sonrası 150 TL oldu. Türkiye’nin en doğusundan en batısına gidiş için Şırnak-Edirne bileti ise 600 TL’ye çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamından 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabahına kadar tam kapanma kararı alındığını duyurduktan sonra çok sayıda kişi otogarlara akın etmişti. Yasak başlamadan memleketlerine gitmek isteyenler, tam kapanmada büyükşehirlerde kalmak istemeyenler bilet sistemlerini kilitlemişti. Otobüs firmaları, tam kapanma ile başlayan talep yoğunluğuna karşın yarı kapasite çalışıyor ve sıkıntısını vatandaşa yansıtıyor. Tam kapanma öncesi 90 TL’den satılan Ankara-İstanbul bileti tam kapanma sonrası 150 TL olurken, İstanbul-Artvin 220 TL, Ankara-Trabzon 200 TL, İstanbul-Trabzon 250 TL, Şırnak- Edirne ise 600 TL’den satılıyor.

ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLERDE SABİT BİR ÜCRET OLMASI GEREKLİ

Şehirlerarası otobüs bilet ücretlerinde sabit bir tarife olması gerektiğini vurgulayan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, “Şehirlerarası otobüs yolculuklarının fiyatlarının sabit ve belli olması lazım, talep arttıkça fiyatların da artmamış olmaması lazım. Ek seferler konulabilir, fiyat aynı kalabilir. 100 TL’ye gidilecek bir yere 300 TL’ye götürüyorsa bu tüketicinin zararına, bunun mutlaka düzenlemesi gerekmekte” dedi. Otobüslerde yaşanan bilet zamlarının asıl sebebinin yüzde 50 kapasite ile çalışmak olduğunu belirten Mersin Nur Turizm İşletmecisi Ayhan Can, “Tam kapanmadan dolayı fiyat artışları ortalama yüzde 25 oranında oldu. Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği taban fiyatlarını uyguluyoruz. Zammın asıl sebebi yüzde 50 kapasite ile çalışmamız.” dedi.