Başkan Aoyluçiçek, 'Köy Enstitüleri kurtuluş savaşı sonrasında köylerde yaşanan kalkınmanın ve aydınlanmanın öncüsüdür, bu bilinçlenme Türkiye'yi 1990'lı yıllara taşımıştır.
17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük eğitim ve kültür projesidir. Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti'ne şekil ve yön veren toplumsal bir kalkınma şeklidir. Türk milletinin kendine olan özgüven, azim ve kararlılığının en değerli ifadesidir.
1940 - 1945'li yıllarda köylü ve kasabalısı ile Türk Gençlerine; Bilim, Felsefe, Sanat, Edebiyat ve Dünya Klasikleri ile birlikte bir bütün olarak '' Yaşam'' öğretilmiştir. Geçmişte Köy Enstitüleri’ni kapatan ve yarattığı tüm olumlu izleri silmeye çalışanlar, bugün laik bilimsel eğitime savaş açarak, karma eğitim karşıtlığı ve dini değerler eğitimi dayatmasıyla eğitim sistemini kendi ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirmek istemektedir.

Köy Enstitüleri'nin kurucuları; bu büyük yapıtta emeği olan, hayat veren  ve mezun olduktan sonra köyünde ve kasabasında kendisini halkına hizmet etmeye adamış, Köy Enstitüsü çıkışlı bütün öğretmenlerimizi saygı ile anıyorum”dedi.