Yurt çapında birçok ilde verilen çoban ilanlarında Afganlar tercih edilirken, Kahramanmaraş’ta da Nurhak ve Göksun’da çalışacak Afgan çobanlar aranıyor.

Bugün Türkiye’nin her yerinde Afgan gençler çobanlık yapıyor. Hatta çoban arayanların tercih nedeni Afganlık.

Bunu görmek için Ziraat siteleri ile Sahibinden.com gibi adreslerde verilen ilanlara bakmak yeterli oluyor.

Facebook ve İnstagram üzerinden verilen ilanlarda Afgan çobana büyük rağbet var.

Sahibinden.com’da çoban arayanların verdiği son 162 ilanda Afganlar ön plana çıkıyor.

Bu ilanlar arasında Kahramanmaraş’ta bulunuyor.

“Kahramanmaraş Nurhak: Sürü küçükbaş hayvanlardan oluşmaktadır. Yabancı uyruklu Afgan vs. tercihimizdir ama zorunlu değildir.”

“Kahramanmaraş Göksun: 2 kişi ile birlikte güdecek küçükbaş Afgan çoban arıyoruz.”

Peki Afgan yada diğer Suriyeli ile Özbek çobanlar neden tercih sebebi oluyor?

Bu sorunun cevabı da bir çiftçi sitesinde şöyle veriliyor;

-Afganların çoğu sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları yoktur. Dolayısı ile diğer çobanlara yapacağınız sigara masraflarını Afgan çobanlar için yapmazsınız.

-Afgan çobanlar sizlere herhangi bir ulaşım masrafı çıkarmaz. Belirleyeceğiniz herhangi bir göz odada kesinlik ile sıkıntısız bir şekilde konaklama yapacaktır.

-Maaşlarını çoğunluk ile aylık alırlar. Aylık ise büyük yada küçükbaş hiç fark etmeksizin 2.000 TL den başlamaktadır. Bu sürü sahibin inisiyatifine ve Afgan çobanın işe olan ilgisine göre 4.000 TL kadar çıktığı görülmüştür.

-Bu masrafların haricinde size en fazla bir ayda 100 kontur masrafı olacaktır. Bence koyun yada büyükbaş için Afgan çoban arıyorsanız kesinlik ile en doğrusunu yapıyorsunuz. Afgan çoban bulmak için ise yapmanız gereken tek şey bize ilan bırakmanız olacaktır. Gün içerisinde bıraktığınız ilanı yayına alacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.”