CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve balık ölümlerini yeniden hatırlattı. Kirlilik ve balık ölümlerine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı sessiz kalmakla eleştiren Öztunç, şu açıklamayı yaptı:

“Marmara Denizi Eylem Planında yer alan birçok husus, o dönemde CHP Doğa Hakları olarak sıraladığımız önerileri karşılamıştır. Birçok bilim çevresi de eylem planını olumlu karşılamıştır. Seferberlik hali deyip, toplumsal uzlaşı sağladığımızı düşündük. Peki sonuç? Sonuç her zamanki gibi. Bakan Murat Kurum, birkaç hafta ne yapıldığını paylaştı. Sonra O da sustu. Ergene deşarjı halen sürüyor örneğin. Böyle süreç yönetilebilir mi? Bilgi kaçırarak, kimseyi sürece katmadan oldubittiye getirmekten başka bir şey değil bu.”

"BAKANLIK, YÜZEY TEMİZLİĞİ YAPIYORUZ GİBİ GÖRSEL ALGI YARATMAYI BIRAKIP ÇABA GÖSTERMELİ"

Marmara Denizi’ndeki kirlilik ve müsilaj sorununun sadece bu denizle bağlantılı olmadığını belirten Öztunç, şu uyarıları yaptı:

“MAREM’in ‘Kütlesel Müsilaj Oluşumunun Durumu ve Marmara Denizi Ekosisteminde Bıraktığı Etkiler’ isimli çalışmasında Marmara Denizi’ndeki kirliliğin Karadeniz’i yok olma sürecine sokacağı, Ege Denizi’ni büyük bir risk altına sokacağı açıkça dile getirilmiştir. Böyle bir durumda, bu denizlere kıyısı olan devletlere karşı da sorumluluklarımız doğacak. Bakanlık, denize oksijen veriyoruz, yüzey temizliği yapıyoruz gibi görsel algı yaratmayı bırakıp, işin esasına dair çaba göstermeli.”