6 yıldır düzenli olarak evsizlere yardım eden Saadet Partisi Fatih İlçe Gençlik Kolları, Fatih’te evsiz vatandaşlara koruyucu mat, uyku tulumu ve taşıma çantasından oluşan uyku kitini dağıttı. Uyku kitinin yanı sıra mont, kazak, pantolon ve bot gibi kışlık kıyafetler ve gönüllü berberlerden oluşan hayırseverlerle tıraş ve temizlik imkânı sağladı.

Gönüllü doktorlarla evsizlerin bulundukları yerlerde muayeneleri yapılarak tedavileri için bilgilendirme ve yönlendirilmeleri yapıldı.

Düzenlenen e-basın toplantısında evsizlere yönelik gerçekleştirilen çalışmaların, Kasım 2020- Mart 2021 dönemi hakkında bilgi veren Sosyal İşler Birim Başkanı Yavuz Parto, soğuktan korunabilmeleri için sırt çantası, mat ve uyku tulumundan oluşan uyku kitini 349 evsiz vatandaşa hediye ettiklerini söyledi.

Parto, son 5 ayda toplamda 620 evsize yardım ettiklerini kaydederek, uyku kitinin yanında mont, kazak, pantolon, bot gibi kışlık kıyafet dağıttıklarını, bunun dışında hamam organizasyonları, gönüllü berberlerden oluşan hayırseverlerle tıraş ve temizlik imkânı sağlandıklarını ve gönüllü doktorlarla evsizlerin bulundukları yerlerde muayeneleri yapılarak tedavileri için bilgilendirme ve yönlendirilmeleri yapıldığını belirtti.

“Evsizliğin temel nedeni gelir dağılımındaki adaletsizlik”

Basın toplantısında Öğr. Grv. İrfan Ersin ve Öğr. Grv. Dr. Halim Baş tarafından hazırlanan, Fatih’te yaşayan evsizlerin demografik durumlarını, gelir ve çalışma durumlarını, fiziksel ve ruhsal sağlık durumlarını ve sokak yaşam deneyimlerini inceleyen rapor akademisyenler tarafından sunuldu.

Rapora göre gelir dağılımındaki adaletsizlik ve sosyal yapının zayıflaması evsizlik olgusunun en temel nedenleri olduğunu dile getiren İlçe Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Safa Ocak, “İnsanlarımızın yüzde 59.4’ü ekonomik sebepler, yüzde 28.1’i ise ailevi sebeplerden ötürü evsiz kalmışlardır.” dedi.

Ocak, evsiz vatandaşların yüzde 4.6’sının lisans mezunu olduğuna dikkati çekerek, “Bu vesile ile diplomalı işsizlerden sonra yeni bir tanıma merhaba demiş oluyoruz diplomalı evsizler.” şeklinde konuştu.

“Hijyen problemleri 4 mevsim ücretsiz çözülmeli”

Evsiz insanların sadece kış aylarında evsiz olmadıklarını veya en önemlilerinden biri olmak ile birlikte tek problemlerinin barınma olmadığının altını çizen Ocak, şunları kaydetti:

“Evsiz insanlarımızın hijyen problemlerinin 4 mevsim ücretsiz olarak çözülmesi gerekmektedir. Camilerin lavabolarına eklenebilecek duş yerleri ve hamamlar ile yapılabilecek işbirlikleri gibi kalıcı çözümlerin yanında, kamu kuruluşlarına ait seyyar duş araçlarının haftanın belirli günlerinde şehrin uygun noktalarında evsizlerin kullanımına sunulması sorunun kısa vadede çözümüne katkı sağlayacaktır.

Çeşitli sebeplerden ötürü sağlık kuruluşlarına gitmeyen evsiz insanlarımız için, mobil sağlık ekiplerinin ve sağlık taraması yapmaya uygun mobil araçlarının periyodik aralıklar ile geceleri evsiz insanlarımızı ziyaret etmesi sağlanmalı, düzenli muayeneleri gerçekleştirilmelidir. Ayrıca kronik hastalıkları olanların yakın takibi, ilaçlarını kolayca ve ücretsiz bir şekilde sadece TC kimlik numaraları eczanelerden alabilmeleri sağlanmalıdır.”

Ocak, evsiz insanların çoğunlukla yemek dağıtan derneklerden karınlarını doyurmakta ve bunun için bazen yürüyerek ilçe değiştirmeleri gerekmekte olduğunu anımsatarak, “Bu konuda belediyeler mobil aşevlerini bu insanların beslenme ihtiyaçlarını gidermek için kullanıma sunmalıdır.” dedi.

Ocak, evsiz insanlara yönelik yapılacak tüm çalışmaların, kolluk kuvvetleri ile değil psikoloji, sosyoloji, sosyal hizmet bölümü mezunları ile konu hakkında profesyonel ve doğru iletişimi kurabilecek kişilerce yürütülmesinin çalışmanın başarılı olması açısından önemli olduğunu belirtti.

“Projeler kalıcı bir biçimde hedeflenmeli”

Evsizlik sorununu çözmeye yönelik projelerin geçici mevsimlik değil kalıcı bir biçimde hedeflenmesi gerektiğine vurgu yapan Ocak, “Dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığının il düzeyinde evsizlik sorununa yönelik özel ofisler oluşturup, bu konuyu yakın takibe almasını öneriyoruz. Yani il müdürlükleri düzeyinde oluşacak birim ve ofisler, ildeki evsizleri tespit edip, evsizliğin nedenleri ve çözümleri üzerine yerel çalışmalar yaparak, valilik, kaymakamlık, belediye, STK ve hatta sosyal sorumluluk projelerine önem veren özel sektör işletmeleri ile işbirlikleri içerisinde faaliyetlerini gerçekleştirmelidir.” ifadelerini kullandı.