Enf. Hast. Uzm. Zehra Altunbaş yaptığı açıklama "Rotavirüs, mide ve bağırsak iltihabının (gastroenterit) en yaygın nedenidir ve bebeklerde ve çocuklarda şiddetli diyareye (ishal) yol açar. 6-24 aylık bebekler ve küçük çocuklar, rotavirüs enfeksiyonunda en büyük risk altındadır.

Virüs ağız yoluyla ve solunum yoluyla bulaşabildiğinden bulaştırıcılığı çok yüksektir. Kalabalık ortam, aynı eşyaları, oyuncakları, tuvaleti paylaşma bulaştırıcılığı artırır.

Hasta olan çocuk kreş yaşında ise kreşe gönderilmemeli, diğer çocuklara bulaşmaması açısından önlemler alınmalıdır.

Bu önlemlerin en önemlisi el yıkamadır. Özellik tuvalet kullanımı sonrası, hasta bir bireyle veya kişisel eşyalarıyla temas sonrası hasta ve yakınlarının mutlaka el yıkamaları gerekmektedir. Çünkü çocuklar rota virüsü genellikle elleriyle ağızlarına taşır ve bulaş bu şekilde olmaktadır. Hastalığın bulaşı yaklaşık 1 hafta sürer, hasta olmadan 2 gün öncesi ve hastalık bitiminden 2 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.

Rotavirüs sarı, sulu,bol miktarda kötü kokulu ishal yapar. Dirençli kusma ve ateş yapabilir. Yeterli belenemeyen 2 yaş altı bebeklerde ishal ve kusmaya bağlı ciddi sıvı kaybı geliştiğinden hastaneye yatış gerektirir. Bazı hastalarda böbrek yetmezliği,bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi komplikasyonlar yapabilir.

Rotavirus hastalığı genellikle üç ila dokuz gün sonra kendi kendine çözülür. İshal nedeni virüs olduğundan tedavide antibiyotik kullanılmaz, destek tedavisi verilir. Tedavinin esasını kaybedilen sıvının yerine konması oluşturur.

Tedaviyi; probiyotikler, çinko, ağızdan yada damardan sıvı verilmesi ve kusma ilaçları oluşturur. Beslenmede yoğurt, muz, patates, pirinç lapası gibi yiyecekler tercih edilmeli, bol bol ancak yudum yudum su verilmelidir. Yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.

Anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilmeli, devam sütü kullanılıyorsa özel ishal mamaları kullanılabilir.

Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşıdır. Aşının ilk dozunun 4. aydan önce yapılması gerekir. En az 1 ay ara ile 2 doz yapılması gerekir. Aşının koruyuculuğu yüzde 100 değildir ancak aşılı çocuklarda enfeksiyon daha hafif seyreder." dedi.

Altunbaş son olarak, Rotavirüs olduğu düşünülen kişilerin tedavi için Elbistan Devlet Hastanesine gelmelerini söyledi.