Dünya gazetesinden Aysel Yücel'in haberine göre; sıfır araçlarda eldeki stoklar nedeniyle kur artındaki artış henüz yansımazken Nisan ayı itibariyle yüzde 6 oranında zam gelmesi beklenirken kur farkının da fiyatlarda etkili olması bekleniyor.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2021 yılı ocak-şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 102 bin 232 adet olarak gerçekleşti.

Henüz mart ayı otomobil ve hafif ticari araç satış rakamları açıklanmadı ancak, bu ayın da hareketli geçtiği biliniyordu. Bu ay yaklaşık 90 bin adetlik satış bekleniyor.

Sektör temsilcileri, kur ve faizlerdeki artışın otomobil satışlarına etkisini değerlendirdi.

Bu yılın kalan 9 ayında, yüksek faiz ve yüksek döviz kurunun satışlara olumsuz etki etme ihtimali de daha yüksek görünüyor.

Özellikle yüzde 80 vergi diliminde konumlanan araçlar için talepte yavaşlama ihtimali yüksek gözüküyor. Ancak yüzde 50 vergi dilimindeki araçların fiyat konumu ile birlikte buradaki araçların talebinin canlı kalmasını öngörülüyor.

Uzmanlara göre kur artışı henüz fiyatlara yansımadı. Ancak kurda bir gevşeme olmazsa kademeli olarak fiyatlara yansıma görebiliriz.