Vatandaşlık maaşı nedir? Sorusu hala gündemde önemli bir yer tutuyor. Aile Destek ödemelerinin Temmuz ayında sona ermesiyle birlikte hükümet tarafından dar gelirli ailelere vatandaşlık maaşı verileceği duyuruldu. Vatandaşlık maaşının şartları ve başvuru süreci merak edilen konular arasında yer alıyor. Konuyla ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da açıklamalarda bulundu. İşte, vatandaşlık maaşı başvurusu ve şartlarıyla ilgili detaylar…

Vatandaşlık maaşı kapsamı kimleri içeriyor? Bu soru günümüz gündemine oturdu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, vatandaşlık maaşının ayrıntılarını halkla paylaştı. Aile Destek Programı’nın Temmuz ayında sona ermesinin ardından uygulanacak vatandaşlık maaşı şartları ve başvuru tarihleri merak konusu oldu. Peki, vatandaşlık maaşı nasıl ve nereden alınır? İşte, başvuru süreciyle ilgili önemli bilgiler!

VATANDAŞLIK MAAŞI KİMLERE VERİLECEK?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarla detayları paylaştı. İşte sözleri:

“Türkiye Aile Destek Koruma Programı, geçmişteki sosyal yardım anlayışından farklı bir yaklaşım benimsiyor. Sadece yoksulluk sınırını değil, sosyal refahın paylaşımını da temel alıyoruz. Vatandaşlık maaşıyla birlikte bütünleyici sosyal yardımlara da önem veriyoruz.

Kamu tarafından yapılan sosyal yardımların yaklaşık %82’sini bakanlığımız gerçekleştiriyor. Geri kalan %18 ise farklı kurumlar ve bakanlıklar aracılığıyla dağıtılıyor. Bu dağınık yapıyı bir araya getirerek daha bütüncül bir sistem oluşturduk. Vatandaşlık maaşı da bu süreçten ortaya çıkan bir sonuçtur. Koruyucu ve önleyici sosyal yardım anlayışı son derece önemlidir. Gelecek dönemde bunu özellikle hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

Aslında bu sürece başlamıştık ve geliştirmeye devam ediyoruz. Sosyal yardımları sadece insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak, yoksulluklarını kısmen gidermek amacıyla değil, aslında insanların yoksulluk sınırına düşmemelerini sağlamak için bir kaldıraç olarak kullanıyoruz. Yoksulluk sınırına düşmemeleri için önleyici tedbirler alıyoruz ve bu şekilde insanların refah seviyelerini artırırken maliyetleri de azaltıyoruz.”

VATANDAŞLIK MAAŞI KİMLERE VERİLECEK?

Seçim öncesi endekste kararsızlık... Hisselerin 45'i prim yaptı Seçim öncesi endekste kararsızlık... Hisselerin 45'i prim yaptı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, konuyla ilgili açıklamalarında detayları paylaştı. İşte Bakan Yanık’ın açıklamaları:

“Türkiye Aile Destek Koruma Programı, sosyal yardım anlayışından farklı bir yaklaşım benimsiyor. Sadece yoksulluk sınırını değil, sosyal refahın paylaşımını da temel alıyoruz. Vatandaşlık maaşıyla birlikte bütünleyici sosyal yardımlara da önem veriyoruz.

“Kamu tarafından yapılan sosyal yardımların yaklaşık %82’sini bakanlığımız gerçekleştiriyor. Geri kalan %18 ise farklı kurumlar ve bakanlıklar aracılığıyla dağıtılıyor. Bu dağınık yapıyı bir araya getirerek daha bütüncül bir sistem oluşturduk. Vatandaşlık maaşı da bu süreçten ortaya çıkan bir sonuçtur. Koruyucu ve önleyici sosyal yardım anlayışı son derece önemlidir. Gelecek dönemde bunu özellikle hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

AİLE BAZLI VATANDAŞLIK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Aile bazlı vatandaşlık maaşı, her hane için asgari ücret düzeyinde bir maaş anlamına gelmektedir. Asgari ücretin net miktarı 8.506 liradır. Eğer bir aile bu miktarı karşılayamıyorsa ve 3 kişilik bir ailenin geliri 10.000 TL ise, bu miktarı 3’e böldüğümüzde 3.333 lira gibi bir rakam çıkmaktadır.

VATANDAŞLIK MAAŞI BAŞVURU VE ÖDEME TARİHLERİ

Bakan Yanık, vatandaşlık maaşı başvuru ve ödeme tarihleriyle ilgili bilgileri de paylaşmıştır. “Aile Destek Programı’ndan elde ettiğimiz tecrübelerle önümüzdeki dönemde bu programı devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Programımızı koruyucu ve önleyici sosyal yardımı içeren bir vatandaşlık maaşına dönüştürme çalışmalarımız bulunmaktadır. Bu konuda ilerleyen süreçte kamuoyuyla yeniden paylaşım yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde ifade etmiştir.

Editör: Haber Editörü