Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi'nin içeceklerin çok sıcakken tüketilmesinin kanser riskini artırdığını açıklaması yeni bir tartışmanın kapısını araladı. 

Üniversite akademisyenlerinden Prof. Dr. Atila Eroğlu, "Aman ha sıcak çay içmeyin. Ciddi oranda yemek borusu, gırtlak kanseri riskini artırıyor" diyerek vatandaşları uyardı.

Canlı yayına bağlanan Prof. Eroğlu, şunları söyledi:

"Sakın ha sıcak çay tüketmeyin!"

"Biz bununla ilgili geniş bir çalışma yaptık. Dünya Sağlık Örgütü ve diğer kuruluşlarla da iş birliği içerisindeyiz. Konuyla ilgili olarak yaptığımız araştırmaya göre yaklaşık 3 derece bekletildikten sonra sıcaklık 65,63 derecenin aşağı düşüyor. Çay içildiği yere ısıtıcı da getirilir, çayı sıcak tutsun diye. Kesinlikle yanlış bir uygulama. Aman ha sıcak çay tüketmeyin. Ciddi oranda yemek borusu, gırtlak kanseri riskini artırıyor."

Sıcak içecekler kanser riskini 8 kat daha artırıyor

Bilim adamları, alkol ve tütün gibi sıcak çayın da yemek borusu kanserine neden olduğunu ortaya çıkardı. Ateşten yeni indirilmiş sıcak içecekler boğazın dokusuna zarar veriyor ve kansere yakalanma riski 8 kat daha artıyor.

Kanser hastalarının neredeyse hepsi sıcak çay içiyor

Araştırma için bilim adamları, 300 kanserli ve 571 kanser olasılığı yüksek kişinin  çay içme alışkanlıklarını inceledi. Araştırma için gönüllü olan kişilerin neredeyse hepsi düzenli olarak siyah çay tüketiyordu.

Bir kaç dakika içerisinde içilen sıcak çay kanser riskini artırıyor

Araştırma sonucunda kaynar halde bardağa koyulan ve bir kaç dakika içerisinde tüketilen çayın kanser riskini 5 kez arttırdığı görüldü.

Sıcak içecekler içmenin neden kansere rebep olduğu ise ısının hasar verici etkisiyle alakalı. Aşırı sıcak sıvılar boğaz ve yemek borusuna zarar veriyor.