Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini inceledikleri ve değerlendirme raporu hazırladıklarını ileten ÖZTUNÇ: Türkiye Çevre Ajansı’nın kurulma amacı, bisiklet gibi ulaşım araçlarının yaygınlaştırılmasına ilişkin maddeler yönünden teklifi olumlu buluyoruz. Ancak, her zamanki AKP’nin yaptığı hiçbir güzellik bedelsiz olmuyor” yorumunda bulundu.

Faaliyet Alanı Dışını da Denetleme Yetkisi Verilmek İsteniyor

ÖZTUNÇ, “Depozito sistemini denetlemesi beklenen ajansa, Çevre Kanunu’nda kamu kurumlarına verilen denetim yetkisi de verilmek isteniyor. Bu ajansın başkanı, yönetim kurulu, danışma kurulu kimlerden oluşacak belli değil. Ajansın danışma kurulunda özel sektör temsilcileri olacak. Böyle bir oluşuma kamusal denetim yetkisi verilmesi kabul edilemez” dedi.

Ajansın Yönetiminde Kim Olacak Belirsiz

Teklifte ajansın yönetim kurulu ve başkanının hangi kriterlere göre seçileceğinin belli olmadığını ileten ÖZTUNÇ, “liyakat esaslarına aykırı olarak belirlenecek kişiler ajansı yönetebilir. Bu kişilerin yükümlülükleri, ajansın faaliyeti konusunda ticaret yasağı vb. sayılmamıştır” dedi.

Ajansın Mali Destekleri Eşitsiz Uygulamalara Yol Açabilir

Ajansın bir iç denetim organının olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu aktaran ÖZTUNÇ, “Bu denetimsizlik ortamında ajansın bütçesi sadece AKP’li belediyelere aktarılabileceği gibi yandaş eğitim kurumları ve diğer kuruluşlara aktarılabilir dedi.

ÇED Raporu Hazırlama Yükümlülüğü Kalkacak Mı ?

Teklif ile tüm projeler için ÇED Olumlu kararı alınması koşulu aranacak, sonraki süreçte ÇED Gerekli Değildir Kararı verilmeyeceğini aktaran ÖZTUNÇ “Düzenleme bu yönüyle kulağa hoş geliyor. Ancak, değişiklikler yürürlüğe girerse Çevre Kanunu’nda “ÇED raporu” bir ibare yer almayacak. Sayıştay, firmaların ÇED raporu hazırlamamak için hangi hilelere başvurduğunu tespit etmişti. Değişiklik teklifiyle ÇED raporu hazırlanmayacak, ÇED Başvuru dosyası üzerinden ÇED Olumlu kararı verilecek. Böyle bir ihtimalde, halkın katılım toplantıları, halkın ve komisyon üyesi kurumların sürece dair itirazlarını paylaşabileceği İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısı gibi aşamalar gerçekleşmeyecek” dedi.