Maraş otu kullananlar iftarı zor ediyor!
İnsan sağlığı içinde oldukça zararlı olan Maraş otunu kullanan çoğu kişi bu maddeye başladığı için çok pişman durumda ama bağımlılık nedeni ile bırakamıyor. Ramazan ayında Sigara kullanan vatandaşlar ile ot kullanan vatandaşlarında oruç tutarken zorlandıkları, birçok kişinin aşırı sinirli olduğu ve çevresi ile de iletişiminde bile olumsuz tavırlar sergilediği gözlemlendi. Bağımlılık yaptığı için bu otu bırakamıyorlar. Bıraksalar bile Maraş otunun vücutlarındaki tahribat her daim acı veriyor.
1.Dünya Savaşı zamanında Fransız askerlerinin özellikle Gaziantep ve Kahramanmaraş bölgelerindeki halka öğrettikleri ve burada sıkça kullanılan Maraş otu, deli tütün de denilen bir tütün çeşidinin yapraklarının toz haline getirerek ceviz ve meşe veya asma çubuğu külü ile karıştırarak elde edilmektedir. Ancak bu Maraş otu insanı bağımlı hale getirmekte ve insanı uyuşturmaktadır. Zararları ile sigara tütününü geride bırakan Maraş otunun insan sağlığı üzerinde çok fazla olumsuz etkileri bulunmaktadır. Dudak ile dişler arasındaki bölgeye konularak ağızda uyuşmalara sebep olan Maraş otu sindirim, sinir ve solunum sistemlerinde geri dönüşümü olmayan zararlara yol açmaktadır. Ağız florası denilen ağız sağlığını çok büyük ölçüde etki yaparak bozuyor. Dişi tutan kemik ve diş etinde de iltihaplanmalara ve kızarıklıklara yol açan Maraş otu, diş etini ve kemikleri zayıflatıp dişlerin önce sallanmasına sonra da dökülmesine kadar neden olmaktadır. Damar ve Kalp rahatsızlıklarına da sebep olan, kalbi çürüten Maraş otu, ağız kanserine de yol açmaktadır. Bu kadar aşikar olan kalp çürüterek kalbi yok eden, vücudu tahrip eden Maraş otu, içeriğinde tütün bulunduğu, yüksek derece nikotin olduğu için ağızdan kullanıldığı gibi gerekçelerle tütün kapsamında değerlendirilmektedir. Maraş otu kullanımıyla beyne bol miktarda nikotin gittiği için beyne vücuda çok büyük oranda zarar vermektedir. Uzmanlar sigaranın damar tıkadığını, alkolün ise genişletip kalbi tahrip ettiğini, çürüttüğünü söylerken Maraş otunun da kalp açısından alkol ve sigara ve bütün kötü alışkanlıklardan daha zararlı olduğunu da teşhisleriyle de ispat ederek açıklamışlardır. Aslında Maraş otu uyuşturucudan bile zararlı bir madde iken bu otu kanunen yasaklamaları tütün sigara grubundan alıp uyuşturucu grubuna alınıp yasaklanması gerekmektedir. Toplumu ve özellikle genç yeni nesil sağlıklı yetiştirmek için bu tür zararlı maddelerden uzaklaştırmak için yapılması gerekir.
Maraş otu, diğer ülkelerde Nicotiana rustica adıyla anılmaktadır. Normal tütündeki nikotin oranı % 1ile %3 arasındadır. Fakat Maraş otundaki bu oran %9' dur.
Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com / Editör,