Proje sahipleri ve define yeri henüz bilinmezken, 422 metrekarelik proje alanının 50 metrekarelik kısmında ‘Define Arama Projesi’ gerçekleştirileceği bildiridli.

‘Proje sahibi araştırdı, define bulma ihtimali yüksek'

Kahramanmaraş’tan yapılan Ocak 2021 tarihli bir define "projesi" ile ilgili hazırlanan ÇED raporunda da 422 metrekarelik proje alanının 50 metrekarelik kısmında ‘Define Arama Projesi’ gerçekleştirileceği, kazı çalışmalarının 10 metreyi aşmayacağı kaydedilerek şu ifadelere yer veriliyor: “Projenin ve yerin seçilme nedeni proje sahibinin yapmış olduğu araştırmalara göre define bulma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Proje ile tarihi ve kültürel eserlerimize zarar verilmemesi, devlet müzesinde olması gereken eserlerin ilgili devlet kurumuna bildirilerek, devlet tarafından belirlenen değer üzerinden kazanç sağlanması amaçlanmıştır.”

ÇED ile define aranmasında Hatay ve Van başı çekiyor

Türkiye’de defineciliğin yeni boyutu ÇED raporu eşliğinde yasal hazine avcılığı şeklinde özetlenebilir. Define aramak için son bir yılda ÇED başvurusu uygun bulunan iller arasında 4’er başvuru ile Van ve Hatay başı çekiyor. Bolu’dan 3, İzmir, Balıkesir, Kastamonu, Siirt ve Ordu’dan 2’şer; Tekirdağ, Kocaeli, Artvin, Bartın, Düzce, Nevşehir, Kahramanmaraş, Konya ve Kocaeli’nden ise 1’er başvuru ilgili yönetmelik kapsamında uygun bulunarak işleme konuldu.

2019’da zorunlu oldu

Kasım 2019’da Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’de yaşanan defineci tahribatı gölü kurutmuş, buna yönelik tepkilerin ardından ise izinli define aramaları için ÇED raporu istenmesi zorunluluğu gündeme gelmişti. Ardından 28 Kasım 2019’da ÇED Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak define aranması için ÇED raporu (Proje Tanıtım Dosyası) hazırlanması zorunlu hale getirildi.