MARASPUSULA-ÖZEL HABER - Osmanlı’nın son döneminde Anadolu’da bulunan ve eski çağlara ait olan birbirinden değerli binlerce eser, farklı ülkelerden gelen araştırmacılar, arkeologlar, askerler ve turistler tarafından yurt dışına kaçırıldı.

Tarihi eserleri yağmaya uğrayan Anadolu kentleri arasında Kahramanmaraş’ta bulunuyor.

Bugün Kahramanmaraş’ta çıkartıldığı tarihi kaynaklarla sabit olan onlarca tarihi eserler dünyanın farklı ülkelerindeki müzelerde sergileniyor.

1900’lü yıllarda Rus bir albay tarafından kazıyla çıkartılan ve üzerinde Hitit dönemine ait çeşitli figürlerin bulunduğu taş bloklar Kahramanmaraş’tan kaçırılarak, günümüzde Tiflis’te Simon Janashia Müzesi’nde Müzesinde sergileniyor.

Kahramanmaraş’ta çıkartılan eserlerden Terazili Tüccar Steli, Paris’teki Louvre Müzesinde,19. Yüz yılda Kahramanmaraş’ta bulunan Geç Hitit dönemi devletlerinden olan Gurgum’un o dönemki kralı Laramas hakkında bilgiler veren 7 satır Luvi hiyeroglif yazıtı yine Paris’teki aynı müzede sergilenmektedir.

Kahramanmaraş’ın eserleri arasında olan ve M.Ö. 8. yüzyıla ait olduğu sanılan bir stel parçası da Almanya Berlin Yakındoğu Müzesinde sergileniyor.

Yine Kahramanmaraş’ta bulunan paha biçilemeyen boynuz şekilli içki kabı ise Londra’daki British müzesinde sergilenmektedir.