Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremde tespit edilen sismik boşluk İstanbul’u etkileyip etkilemeyeceğini anlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pampal Orta Marmara'daki fayın enerjisini 244 yıldır boşaltmadığını ve bu sismik boşluğun depremin büyüklüğünü arttırabileceğini söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal’ın 7,7 büyüklüğünde olan depremlerin sismik boşluk üzerinde olduğunu belirtti. İstanbul’u bununla ilgili özellikle uyardı.

Sismik boşluk ani hareketler oluşturabiliyor

Fay hatları üzerinde yıllardır hareket etmemiş olan fakat yıkıcı deprem olasılığı yüksek olan yerlere sismik boşluk denir. Bu boşluklar beraberinde yüksek bir risk de getirir. Her yıl milimetrik bir şekilde hareket eden tektonik levhaların fay üzerinde bulunan sismik boşlukların içerisinde hareket edemeyecek konuma gelmesi kilitlenme ve gerilmelere sebep oluyor. Oluşan bu kilitlenmeler beraberinde 100 ile 500 milimetre arasında ani hareketler ortaya çıkartıyor. Bu da Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler gibi çok ağır ve üzücü sonuçlara yol açabiliyor.

Kırılma yalnızca bir bölgede kalmayabilir

Kırılmanın sadece bu bölge ile kalmayıp güneye doğru Türkoğlu-Hatay ve kuzeye doğru Gölbaşı-Çelikhan segmentlerini de kırdığını söyleyen Prof. Dr. Pampal, yaşanan kırılmaların çok büyük, yıkıcı ve uzun süreli bir deprem ortaya çıkardığını açıkladı. Pampal, “Kahramanmaraş’ta bulunan sismik boşluklara benzer olanlar Doğu Anadolu fayının kuzey bölgesinde ve Kuzey Anadolu Fayı’nın doğu taraflarında, Erzincan-Karlıova arasında bulunan Yedisi fayında olduğu biliniyor. Yedisu fayında yaşanacak bir kırılma çok uzaklarda olmayabilir.” dedi.

Sismik boşluk İstanbul’daki depremin büyüklüğünü arttırabilir

İstanbul’da yaşayan herkesin aklında sismik boşluğun İstanbul’a etki edip etmeyeceği sorusu var. Pampal, Orta Marmara fayının en son 1766 yılında Silivri’de kırıldığını söyledi ve bu fayın 250 yıllık bir tekrar etme süresi olduğunu belirtti. Pampal, bu sürenin üzerinden uzun bir süre geçtiği zaman sismik boşluk oluştuğu anlaşılacağını söyledi. Pampal, 244 yıldır enerjisini boşaltamadan biriktiren Marmara fayı ile ilgili şu sözleri söyledi:

“Yapılan çalışmalarda Orta Marmara Fayının sürtünme yoluyla enerjisinde herhangi bir boşaltma yapmadığı, aksine kilitli bir biçimde enerjisini 244 yıldır biriktiriyor. Bu da yaşanması beklenen bu depremin büyüklüğünü belli bir miktar arttırması demek.”

Sismik boşluğun kaybolması mümkün değil

Depremin tekrarlama süresi bittiği halde çok uzun bir süre kırılma göstermeyen yerlerde sismik boşluğun kaybolduğu düşünülüyor. Pampal, bu konuya değinerek bazı açıklamalarda bulundu. Pampal, sismik boşlukların yüzyıl geçse bile dolmadan kalabilmesinin mümkün olduğunu ve bu olayı sismik boşluk kayboldu diye adlandırmanın yanlış olacağını söyledi. Pampal, bu konu ile ilgili son olarak yer kabuğundaki levhaların karmaşık hareketleri sebebi ile dolma süresinin artmasının ya da azalmasının da mümkün olacağını açıkladı.