Cumhurbaşkanımız hep partimizin üstünde oy aldı. Yüzde 88 katılımın olduğu bir parlamentoya sahibiz, demokrasi açısından bu çok kıymetli. Milletin kararına saygı duymak gerekir.

15 Temmuz'un devamı niteliğinde yapılanlar 24 Haziran ile artık son verilmiştir.Bazı marjinal kesimlerin oluşturduğu psikolojik atmosferi hatırlayalım. Seçilmiş cumhurbaşkanı ile ilgili diktatör, otoriterleşme gibi çirkin ithamları hatırlayalım. Millet cevaplandırmıştır. Millet iradesi dışında artık kimse karar veremeyecek.

Siz ısrarla söyleminizi, uslübünüzü değiştirmiyorsanız siz siyaset yapma derdinde değilsiniz. Sayın Muharrem İnce'nin söyledikleri değerlidir. Çünkü, 'milletin sandıkta verdiği cevap benim için önemlidir' dedi. CHP Sözcüsü çıkıp açıklama yapıyor 'Seçim ikinci tura kaldı' diye. Demokrasi, milletin kararını kendinize pusula edindiğiniz zaman güzeldir.

Hakkari'de milletvekili çıkardık. İnsanlar şiddeti, terörü, silahı çözüm olarak görmüyorlar. Siyaseti çözüm olarak gördüler. 7 Haziran'da HDP'ye oy verdiler. 7 Haziran'dan sonra HDP Kandil'den gelen talimatlarla hareket etti. AK Parti teröristleri temizledi, sokakları temizledi, evler yaptı. Şimdi Diyarbakır Sur'dan Şırnak'a kadar teröristlerin yıktığı ne kadar yer varsa yapıldı, huzur ve güven geldi. Bizim her birimiz eşit vatandaşlar olarak huzur ve güven içinde yaşamamız önemli. HDP metropollerden gelen oylarla barajı aştı. CHP, HDP'nin barajı geçmesi için İyi Parti'ye verdiği desteğe benzer bir desteği verdiğini gördük.

Burada önemli olan şu, demokrasi kazandı. Türkiye, siyaset kazandı. Cumhuriyetin en temel kazanımlarından biri seçim sistemimizdir.
Cumhur İttifakı 15 Temmuz ve Yenikapı ruhunun sonucudur, masa başında çıkmadı. Bunu bozmak için MHP'ye ve AK Parti'yi çok konuştular.

Biz ne MHP ile ne BBP ile ne de onlar AK Parti ile hiçbir şeyin pazarlığında olmadık. Seçimden önceki son 1 hafta Türkiye saldırı altındaydı. Bir kaos oluşması yönünde inanılmaz bir saldırı devam etti. G7 ülkeleri arasında 7,4 büyümüşsünüz ama bakıyorsunuz kredi derecelendirme kuruluşu notunuzu düşürmüş. Bunlar bitti. Bundan sonra da öyle bir şey söz konusu değil. YSK, kesin sonuçları 5 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanacağını söyledi. Milletvekilleri yemin edecek. Cumhurbaşkanı yemin ettikten sonra yeni kabineyi açıklayacak. 6. gün oylamalar ilk tur oylamalar başlayacak. Kaçıncı turda meclis başkanı seçilir. Cumhur İttifakı bir seçim ittifakı değil. Bir millet aklının sonucu olarak ortaya çıktı. O yüzden bizim seçimler bitti, ittifak da bitti böyle bir şey yok.

Yeni sistem son derece net, esnek, sorun çözme ve karar verme mekanizmaları hızlı ilerleyen bir sisteme geçiyoruz. Artık siyasi dengeler, il dengelerinden ziyade o bakanlığın 2023 hedefleri, risk alacak üst düzey bürokrasi. Eski sistemde bürokrat risk almıyordu. Yeni sistemde risk alıyor. Çünkü cumhurbaşkanı ile gelecek onunla gidecek. İş dünyasından, kültür dünyasından olabilir. Yurt dışında yaşamış, dünyayı ve Türkiye'yi çok iyi bilen kişiler olabilir. Devlet yönetiminin siyasal dengelerinin dışında tamamen bir yönetim organizasyon mantığında oluşturulması önemli.