Meclis’te kabul edilen yasa ile 15 termik santralin havayı kirletmesine izin verilmesi sonrası ortayan çıkan veriler dikkat çekti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, termik santraller 2018 yılında 26,1 milyon ton atık oluşturdu. Bu atıkların 14 bin tonunu tehlikeli atıklar oluştururken, santraller tarafından 7,9 milyar metreküp su çekildi.

Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre 2018 yılında termik santraller tarafından %98,2'si denizden, %1,8'i ise baraj, akarsu, kuyu ve diğer kaynaklardan olmak üzere toplam 7,9 milyar m3 su çekildi. Çekilen suyun %93,4'ü soğutma suyu olarak kullanıldı.

Termik santraller tarafından 2018 yılında deşarj edilen 7,5 milyar m3 atıksuyun %96,6'sını soğutma suyu oluşturdu. Toplam atıksuyun %99,5'i denize, %0,5'i ise kül barajı, düzenli kül depolama sahası, akarsu ve diğer alıcı ortamlara deşarj edildi.

Termik santrallerde 14 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 26,1 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın %89,2'sini kül ve cüruf atıkları, %10,7'sini ise metal, kâğıt, plastik atıklar, atıksu arıtım çamurları ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu. Toplam atığın %87,5'i kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, %12,4'ü lisanslı atık işleme tesislerine gönderildi ve maden/taş ocaklarının geri doldurulmasında kullanıldı, %0,1'i ise diğer yöntemlerle bertaraf edildi.

TERMİK SANTRALLER FİLTRE TAKMAYACAK

Türkiye'nin farklı şehirlerinde yer alan 15 termik santralin filtre takma zorunluluğuyla ilgili önemli bir madde, Meclis'te görüşüldü.

Geçtiğimiz günlerde torba yasa içerisinde görüşülen maddeye göre termik santraller, havayı kirletmeye devam edecek.

Buna göre söz konusu maddeyle, termik santrallerin bacalarına filtre takma zorunluğu 2.5 yıl daha ertelendi.