Bloomberg HT'ye konuşan Jolly Tur Yurtiçi Turlar Direktörü Kerem Gökçe yeni dönemde, kültür ve gastronomi turizminde yöntemlerin değişeceğini belirtti. "Restoranlardan paket servisle hizmet alacağız. Restoranda değil belki ama baraj kıyısı, deniz kenarı ya da şelalenin kenarında yemek servisi yapacağız" diyen Gökçe'ye göre oteller ise bu süreçten çok etkilenmeyecek.

Pandemi sürecinin kendilerine öğrettiği en büyük şeyin hızlı hareket etme kabiliyeti olduğunu söyleyen Kerem Gökçe, haftada 20-30 otobüs kaldırdıklarını; 2021 içinse daha umutlu olduklarını kaydetti.

Kahramanmaraş’ta Hırsızlık Şüphelisi 3 Kişi Tutuklandı Kahramanmaraş’ta Hırsızlık Şüphelisi 3 Kişi Tutuklandı

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) Başkanı Gürkan Boztepe, pandeminin ilk günlerinde 72 günlük kapanmayla birlikte deneyim kazandıklarını belirtti ve "2021 yılının ilk 3 ayında turizm ve gastronomi dibe vuracak. Ancak ilk çıkan gastronomi olacak" dedi. Boztepe'ye göre bu süreçte en çok etkilenecek yerler Gaziantep, Antakya, Kastamonu, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Ege Bölgesi olacak.

Boztepe, hedeflerinin yıl başında 15 milyar dolarlık gelir olduğunu hatırlatarak restoranlara, "Bu dönemde GT hijyen belgesi almaları oldukça önemli. Gelecek dönemde tekrar bir kapanma olduğunda zararlarını ancak bu şekilde azaltabilirler. Şu an bu belgeyi alan restoran sayısı çok az" uyarısında bulundu.

"Turizmciler için yeni destek paketleri gelebilir"

Turizmciler, geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon turistin geldiği Kapadokya'da yeni kısıtlamaların olumsuz bir etki yaratmayacağı görüşünde. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, sokağa çıkma yasağını, başta balon turları olmak üzere mevcut programlar için olumsuz bir etken olarak görmüyor.

"Pandemi kapsamında yeni paketlerin yolda olduğunu düşünüyorum" diyen Dinler sözlerini şöyle sürdürdü: "KÇÖ desteği, KDV'nin yüzde 1'e inmesi, Eximbank kredilerinin turizmcilere tekrar aktifleştirilmesi son derece önemli adımlardı. Pandeminin ilk günlerinde KGF kredilerimizi almakta zorlanırken; TÜROFED olarak Turizm ve Kültür Bakanlığı'yla yaptığımız görüşmeler sonucunda çok kısa bir sürede başvurularımıza Bakanlığımızın desteği ile onay alabildik."

"Yasaklar devam ederse Uludağ'da kapanmalar gündeme gelebilir"

Türkiye'nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Uludağ'da ise İstanbullu turistlerin sayısında önemli bir düşüş olacağı tahmin ediliyor. Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Eski Başkanı ve Uludağ Beceren Otel Sahibi Mehmet Haluk Beceren, yeni kısıtlamalar için çok daha kötümser bir tablo çizdi. Alınan kararların doluluk oranlarını yüzde 50'nin üzerinde düşüreceğini söylerken; kısıtlamaların artırılması halinde otellerin kapanma kararı alacağına dikkat çekti.

Yasakların açıklanmasından önce bu yıl yüzde 15 oranında düşüş beklediklerini ifade eden Haluk Beceren, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaletiyle, geçtiğimiz ay sunulan 10 milyar TL'lik kredi konusundaysa bir gelişme olmadığını hatırlattı.

Editör: TE Bilişim