Kahramanmaraş Çölyak Derneği Başkanı Nesrin Yaş, glütenin sadece Çölyak hastalarını değil tüm sağlıklı insanları hasta ettiğini ifade ederek, destek bulamamaktan şikayetçi.

Çölyak’ın bir hastalık olduğunu ilacının da glütensiz beslenme olduğunu kaydeden Nesrin Yaş, “Hastalarımızın ürünleri dışardan temin ediyor. Bunlarda elimize geç ulaştığı için bayat ürünler kullanıyoruz. Biz Kahramanmaraş’ta halk ekmek fabrikasında ekmek üretelim dedik ama bir türlü olmadı. Ben şunu anlatmak istiyorum. Glüten tüm inşalara zarar veren bir ürün, Çölyak bir hastalıktır. Bu tanıdan dolayı ilaç kullanmak zorundasınız, ama bizim ilaçlarımız eczanede değil marketlerde satılıyor. Ama biz ekmeğimizi temin edemiyoruz. Ve biz bu ürünleri tüketemediğimiz sürece, diğer normal ekmekleri kullanmamız her türlü hastalığa yakalanmamıza neden oluyor. Çölyak hastalığının dışında çeşitli kanser türlerine kadar gidiyor yolumuz. Çölyak bir hastalık tanısıdır ama glüten çok zararlı bir protein. Buğday, arpa ve yulafta var. Genetiğinden oynanması nedeniyle bu tür hastalıklar çıkmaya başladı. Buda ince bağırsaktaki kıvrımlı yapının yok olması anlamına geliyor.

Kolon kanserinin patlamasına neden olan glüten, şeker hastalığının nedeni ve cilt hastalılarının altında yatanlar glüten olunca ben glüten zararlarına dikkat çekmek istiyorum. Sağlıklı insanlarından glütensiz beslenmesi gerektiğini ve önemini anlatmaya çalışıyorum. En azından olan hastalıklarını azaltır ve tedaviye daha çabuk cevap verirler, olmayan kişilerde ise hastalığa yakalanma oranını yüzde 1’e kadar indiriyor. Maalesef Kahramanmaraş’ta destek bulamıyoruz. Ayrıca ürünler çok pahalı ama biz tüketmek zorundayız. Yanı hastalık var, tedavisi glütensiz ürü, eczanede satılmıyor markette satılıyor. Buda bir hastalık. Bunun çözümü olması lazım. Belediyelerimizin elimizden tutması lazım. Bize Kahramanmaraş’ta en azından glütensiz taze ekmek alabileceğimiz bir yer istiyoruz” dedi.

“Çölyak hastaların tek tedavisi glütensiz beslenme”

Çölyak hastalığının tedavisinin olmadığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Çiftçi, “Çölyak glütensiz beslenmeyle ilişkili bir hastalık. İnce bağırsağın glüteni emme problemi yaşıyor bu hastalar. Ömür boyu süren bir durum ne yazık ki. Tek tedavisi glütensiz beslenme. Glütensiz beslenmek için birçok ürün var ama ekmek bulmakta sorun yaşanabiliyor. Hastalarımız evde un yerine geçebilecek, kestane, nohut, pirinç ve mısır ununu dahil edebilirler. Bu hastalıkta daha çok beslenme yetersizliği olduğu için vitamin mineral takviyesiyle desteklenmesi lazım” diye konuştu.