Haber Muhabiri Ömer Faruk Salman ile yaptığı röportajında Maraş Otu ve zararlarından bahseden Psikolog Oya Birsen, ''Çok yüksek bağımlılığa neden olan bir tütün çeşididir'' dedi. 

Maraş Otu şehrimizin adı ile özleşmiş, Güneydoğu Anadolu'ya ve Maraş'a, başka ülke insanlarınca getirilmiştir diyen Psikolog Birsen, ''Çok yüksek bağımlılığa neden olan bir tütün çeşididir. Sigara tütünü değil, deli tütünü de adı verilen bir tütün çeşidinin meşe,ceviz yada asma çubuğundan elde edilen külle karıştırılmasında oluşur. Dudak ve diş arasında boşluğa yerleştirilerek kullanılmaktadır'' dedi.

Kınaya benzeyen bir rengi olan Maraş otunun, kullanılması her ne kadar yasak olmasa da, Tapuk koşullarına göre içerisindeki tütünlerinin üretimi yasaklı maddeler arasındadır diyen Oya Birsen, ''Her ne kadar ilimizde üretilse de bu çeşit tütünün ülkemizde üretimi yasaktır. Tütün katan hakkı içinde üretici bunu üretmeye çalışmaktadır'' dedi.

SİGARADAN 8 KAT ZARARLI!

Sigarayı bırakmak için kullanılmasına rağmen normal tütünden 8 kat etkili ve çok zararlı olduğunu belirten Birsen, ''Ağız içi dil diş eti ve gırtlak kanserine ol açtığı biliniyor. Ağız otunun en önemli zararlarından biri bağımlılık yapıcı etkisi nedeni ile diğer bağımlılık yapıcı maddelere yatkınlığı attırabilir. Kalp hastalıklarını arttırmak riski vardır. Damarlarda bozulmaya yol açar. Ayrıca kokusu, dumanı olmaması ucuz ve kolay bulunur olması, gelişimini henüz tamamlamamış ergenler ve hatta kadınlar tarafından tercih edilmesine neden olmaktadır'' dedi.  

Halk sağlığının tütün ve bağımlılık biriminin uzun uğraşları sonucu ilimizde serbestçe hazırlanması ve açıktan satışı ile ilgili yasal düzenlemeler yapılması adına Kahramanmaraş'ta önlemler alınmaya çalışıldığına değinen Birsen, ''Tütün, alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerde olduğu gibi tedavi ve bırakma çalışmaları yapılmalıdır. Tütün polikliniği ile bu bağımlılıktan kurtulmak için tedavi olunmalıdır. Zararsız olduğu fikri acilen çıkarılmalıdır'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

HABER: ÖMER FARUK SALMAN / BUGÜN GAZETESİ