Ekonomik refahın kaynağı, yaban hayatın barınağı, doğanın akciğerleri olmasının yanında, hava ve su için bir filtre görevini üstlenen ormanlarımızın karşısındaki en büyük tehlike yangınlardır

Orman yangınlarına erken müdahale kolay söndürülmesini sağlar. Erken müdahale için de, yangının erken haber alınması ve ekiplere erken duyurulması gerekir.

Bu noktada devreye yangın gözetleme kuleleri giriyor. Arazideki ağaç ve diğer engellerin durumuna göre kule ve/veya kulübeler yapılır. Bunlar genellikle çevrenin gözetlenmesine ve gözetleyicilerin barınmasına uygun şekilde inşa edilir.

Kahramanmaraş’ın andırın ilçesinde yer alan 2 bin rakımlı Tırıl Dağında bulunan gözetleme kulesi de bunlardan bir tanesi.

Tırıl yangın gözetleme Kulesi’nden Kahramanmaraş ve çevre illerin orman sahası izleniyor, orman yangınları gözetleniyor

Zorlu dağ yolları aşılarak ulaşılan tırıl tepesinden Kahramanmaraş’ın yanı sıra çevredeki illerin orman yapısının da gözetlendiği, olası yangın ve duman görüldüğünde bilgi veriliyor.

Orman bölge müdürü Alpaslan Altındaş, kente hâkim tepelerdeki kulelerden 870 bin ormanlık alanın gözetlendiğini belirtti.

Yangın ihbarlarına varış süresinin 15 dakikadan 13 dakikaya indiğini kaydeden Altındaş, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede Akdeniz kuşağındaki göre önemli konumda yer aldığını söyledi.

Kahramanmaraş'ın andırın ilçesinde yaşayan Orman Gözetleme Memuru Namık Temiz ise, eşiyle birlikte yaz mevsiminin 5 ayında kulede yaşadığını söyledi.

Eşiyle birlikte gözetleme kulesinde orman yangınlarını kontrol eden Havva Temiz , "burada durmak ve çalışmak zor oluyor. Benim 8 çocuğum var hepsini kulede büyüttüm. " diye konuştu.