Maraspusula.com Kahramanmaraş Havalimanıyla ilgili hazırlanan rapora ulaştı.

Çarpıcı detayların yer aldığı raporda, pistin olması gerekenden 800 metre kısa olduğu ve bu durumun uçakların inişlerine büyük engel teşkil ettiği, uçakların Kahramanmaraş Havalimanını kısmen tahditli (sınırlamalı, çevrelemeli, daraltmalı) olarak kullandığı ifade edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün Kahramanmaraş Havalimanıyla ilgili hazırladığı raporda, pist kısalığının uçaklar için büyük tehdit oluşturduğu anlaşıldı.

Raporda, boyu 2 bin 300 metre olan Kahramanmaraş Havalimanı pist uzunluğunun Gaziantep karayolu nedeniyle mania limitlerinin üzerinde bir yükseklikte olduğu için 2 bin metreye düştüğü, Türkiye’deki uçuşlarda çoğunlukta kullanılan B737-800 uçak tipi referans alınarak yapılan pist boyu hesabına göre ise pistin 2 bin 800 metre uzunlukta olması gerektiği ifade edildi.

Bu durumun, B737-800 tipi uçaklar için n havalimanını kısmen tahditli yani (sınırlamalı, çevrelemeli, daraltmalı) olarak kullanımına yol açtığı belirtildi.

(Tahdit): Çevresini daraltma, sınır koyma, sınırlama, kısıtlama, çevreleme anlamına geliyor.

TEHLİKE KONUSUNDA İLK SIRADA

Havaalanları civarında uçuş tehdidi yaratan ve yüksek yapılar ile yüksek gerilim hatlarından oluşan “Mania” konusunda Sayıştay’dan 2018 yılında uyarı geldi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi raporunda Türkiye’de bu konuda 80 bin 412 mania olduğu belirtildi.

Tehlike bakımından Kahramanmaraş Havaalanı ilk sırada yer aldı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda 10 bin 749 mania bulunurken, rekor, 19 bin 394 maniayla Kahramanmaraş Havaalanı'nda. Balıkesir Merkez Havaalanı'nda 10 bin 451, Erzincan Havaalanı'nda 9 bin 664, Trabzon Havaalanı'nda 6 bin 635, Diyarbakır Havaalanı'nda 3 bin 711, Uşak Havaalanı'nda 2 bin 282, Çanakkale Havaalanı'nda bin 693, Batman Havaalanı'nda bin 929, Ordu-Giresun Havaalanı'nda bin 432, Hakkari Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı'nda ise bin 51, mania bulunuyor. Ankara Esenboğa'da 7, İzmir Adnan Menderes'te 17, Antalya Havalimanı'nda 25, Muğla Dalaman'da 47, Muğla Milas-Bodrum Havalimanı'nda 453 maniaya rastlandı.

PİSTİ UZATAMAK YERİNE TERMİNAL BİNASI YENİLENDİ

Pilotların sağlıklı bir uçuş yapamadığı ve pistin sürekli pas geçilip, uçakların çevre illere indiği Kahramanmaraş Havalimanınına 2016 yılında milyonlarca lira yatırım yapıldı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, raporla kısıtlı kullanım alanına sahip olduğu anlaşılan ve bu nedenle sürekli uçuşların ertelendiği Kahramanmaraş Havalimanı pisti için çalışma yapmayıp, 2016 yılında 83 milyon lira harcayarak havalimanına terminal binası yaptı.

Büyük umutlarla açılan ve ismi havaalanıyken, havalimanı olarak değiştirilen Kahramanmaraş’taki Havalimanı sorununa nasıl bir çözüm bulunacağı ise merak ediliyor.