Kampanya çerçevesinde toplumun hemen hemen tüm kesimlerinin desteği ile toplanan yaklaşık 10 ton yem, hem karadan hem de havadan Elbistan ile Nurhak ilçelerinin avlaklarına bırakıldı.

Kış şartlarının kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde yem bulmakta zorlanan yaban hayvanlarına destek olmak için Şar Dağı Avcılar Balıkçılar ve Doğa Sporları Derneği, Doğu Akdeniz Arama ve Kurtarma Derneği (DAKUD) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Elbistan Şefliği ekiplerince ortaklaşa olarak Şehit Pilot Yarbay Hilmi Özer’e adadıkları ‘bir yem de sen bırak’ projesi başlatıldı. Kampanya kapsamında esnafların, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların desteği ile 5 ton yonca, 4 ton mısır ve hububat ile yaklaşık 1 ton da et ürünü toplandı. Kampanya çerçevesinde 10 ton gibi bir rakama ulaşılarak rekor kırıldı. Toplanan yonca, mısır ve buğday gibi yemler, 4x4 arazi araçlarına yüklenerek Elbistan ve Nurhak ilçelerindeki avlaklara doğru yola çıktı. Yemleme programına Elbistan Belediye Başkan Vekili Ali Demir, AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Ahmet Tıraş, CHP Elbistan İlçe Başkanı Tayfun Barış Arslan, MHP Elbistan İlçe Başkanı Üzeyir Bostan’ın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu, jandarma ve güvenlik korucuları ve avcı camiası ve gönüllü vatandaşlar katıldı.

Yemleme çalışmaları Günaltı Mahallesi’nden başladı. Daha sonra Karahasanuşağı bölgesine geçen doğaseverler, yaklaşık 6 saat süren yemleme çalışması sonucunda 10 ton yemi, yaban hayvanlarının kolay ulaşacakları noktalara bıraktı. Bu yılki etkinlikte bir ilke imza atıldı. Elbistan Yamaç Paraşütü Kulübü ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Turgut Akbaş da paramotorla havalanarak insan eliyle ulaşılamayan noktalara havadan yem bıraktı.

KİÜ Yeşilay Topluluğu’ndan Yetim Koordinasyon Merkezine Kitap Bağışı KİÜ Yeşilay Topluluğu’ndan Yetim Koordinasyon Merkezine Kitap Bağışı

Bu kapsamlı organizeyi üstlenen Şar Dağı Avcılar Balıkçılar ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Hasan Başaran, amaçlarının yaban hayatını kendilerinden sonraki nesillere bol çeşit ve sağlıkla ulaştırmak olduğunu söyledi.

Doğaya bıraktıkları yemler ile yaban hayvanlarının kışı atlatmalarına katkı sunduklarını belirten Başaran, “Yaban hayvanları için başlattığımız kampanya, toplumun hemen her kesiminden büyük destek gördü. 10 ton gibi bir yem toplayarak Türkiye’ye örnek olacak rekor seviyede bir yemleme çalışmasına imza attık. Vatandaşlarımız, esnaflarımız, kamu kuruluşlarımız, siyasi partilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız bu kampanya için seferber oldu. Bizler yeryüzünde yaşayan bütün mahlukatın bir bütün olduğu, ekolojinin dengesi için her canlının ayrı bir yerinin olduğuna inanan bir toplum olarak bu tür davranışlarımızın örnek olmasını arzu ediyoruz. İnancımızın bir gereği ve atalarımızdan aldığımız mirası yaşatma adına bu tür faaliyetlerimize aralıksız devam edeceğiz. Bu kampanyaya az çok demeden katkı sunan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Doğu Akdeniz Arama ve Kurtarma Derneği (DAKUD) Başkanı Ömer Ünsal ise, “Zorlu kış şartlarında arazideki yaban hayvanlarımızın beslenmesinde problemler oluşabiliyor ya da habitatlarını değiştirerek olumsuzluklarla karşı karşıya gelebiliyorlar. Yaban hayvanlarımızın bu olumsuzluklardan etkilenmemesi aynı zamanda yaban hayatının devamı ve hayvanlarımızın bulundukları habitatlarda beslenme ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla biz de doğaya yem bırakıyoruz. Elbistan ve Nurhak’ta, başta yaban keçileri olmak üzere tüm yaban hayatının devamına katkı sunmak bizler için çok anlamlı bir duygu. Bu çalışmada emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Elbistan Memuru Güray Türk de, “Kurum olarak, kış koşullarının iyiden iyiye bastırdığı ve karın her yeri kapladığı bu günlerde böyle bir anlayışı kendimize düstur edindik. Kurumumuz, ülke genelinde bu tür faaliyetlere ağırlık veriyor. Biz de bugün kapsamlı bir yemleme çalışmasına imza attık. Ağır geçen kış şartlarında açlığa bağlı ölümlerin önüne geçmek, besin zinciri halkasını korumak, insanlara zarar verebilecek yırtıcıları yerleşim yerlerinden uzak tutmak ve kış döneminde yaban hayvanlarının yiyecek bulmakta zorlanmaması için sahada yemleme çalışması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Elbistan Belediye Başkan Vekili Ali Demir ise, DAKUD başta olmak üzere bu çalışmaya destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarının önümüzdeki dönemde birçok önemli çalışmaya imza atacağına inandığını belirtti.

Demir, şöyle devam etti:

“Hayvanlar da bizler kadar yeryüzünün sahipleridir. Özellikle doğada yaşam mücadelesi veren yaban hayvanları, bu dönemlerde insanların ilgisine ve desteğine ihtiyaç duyuyor. Hz. Ömer (r.a.), ‘Dağlara buğdaylar serpin. Müslüman ülkede kuşlar aç demesinler.’ sözüyle bizim inancımızda insana verilen değerin yanı sıra diğer canlıların önemini vurgulamıştır. Biz de bu düstur doğrultusunda toplumun tüm kesimleri ile birlikte yaban hayatına katkı sunmak için bir araya geldik. Sivil toplum kuruluşlarımız, STK’larımız, siyasi partilerimiz, gönüllü vatandaşlarımız, bu anlamlı çalışmaya omuz verdi. Herkesten Allah razı olsun.”

AK Parti Elbistan İlçe Başkanı Ahmet Tıraş, CHP Elbistan İlçe Başkanı Tayfun Barış Arslan ve MHP Elbistan İlçe Başkanı Üzeyir Bostan da, doğada yaşam savaşı veren yaban hayvanlarına destek olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Editör: TE Bilişim