Ocak ayı itibariyle peş peşe yapılan zamlarla bir hafta öncesine kadar 153 lira civarına ulaşan bir çuval fiyatı, son bir hafta içerisinde tekrar yapılan zamla birlikte bir çuval unun fiyatı 180 lira bandına yükseldi.

Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de fahiş fiyat artışının önüne geçilememesinden yakınan ve bu duruma tepki gösteren fırıncı ve unlu mamuller esnafı, una zam üstüne zam yapılmasına anlam veremediklerini belirterek, yetkililerin un fiyatlarındaki bu dengesiz artışa karşı önlem alınmasını istiyor.

"BİZ MÜŞTERİYE ZAM YAPAMIYORUZ"

Mardin'de yerel olarak yayın yapan Kır'atım gazetesinden Halil Yorğun'un haberine göre faaliyet yürüten fırıncı esnafı ekmeğin ham maddesi olan una son bir ayda 2-3 defa zam yapılmasına tepki göstererek, un fiyatlarına yapılan zammın önüne geçilmemesi halinde bu durumun farklı boyutlara ulaşacağını söyledi.

Fiyatlardaki rekor artışın una dayalı üretim yapan esnafın belini büktüğüne dikkat çeken Fırıncı Ustası Veysi Sara, diğer ana madde girdilerinde yüzde 50’yi aşan artışı müşteriye yansıtamadıklarını ancak buna rağmen una zam üstüne zam yapılmasının bizleri ziyadesiyle mağdur ettiğini kaydetti.

Esnafın en büyük giderlerinden olan elektrik, maya ve odunun ardından ham maddeleri olan un fiyatlarındaki yaklaşık yüzde 50’yi bulan zammın ardından ne yapacaklarını bilemediklerini belirten Sara, zamların karşısında zor durumda kaldıklarını ve bu duruma bir çözüm bulunmasını istedi.

"UN FİYATLARI 200 TL'Yİ BULACAK"

Bitirdikleri unun yerine bir önceki fiyattan un alamadıklarını ifade eden Fırıncı Ustası Selahattin Yüksel ise "Un satan firmalar, 190-200 TL’yi de göze almamızı söylüyorlar. Artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Zam üzerine zam yapılıyor. Bu hafta aldığımız unu haftaya aynı fiyattan alamıyoruz. Uncular Derneği, bu zamlara bir an önce el atmalıdır. Un fiyatlarına her hafta zam geliyor. Üzerinden bir hafta geçmeden tekrar ikinci zam geliyor, ne yapacağımızı şaşırdık. Şu an bütün fırıncılar zarar ediyor. Ekmeğe senede bir kez zam yapabiliyoruz.

Un fiyatlarına sürekli zam gelmesine rağmen biz sadece yılda bir kez zam yapabiliyoruz. Tabi buda mayası, şekeri, elektriği ve suyu derken bu zam elimizde eriyip gidiyor. Bağlı bulunduğumuz odaların bize vermiş olduğu fiyat neyse o fiyattan satış yapabiliyoruz. Un fiyatlarına zam gelmesine rağmen zammı ekmeğe istenilen düzeyde yansıtamıyoruz. En büyük sıkıntımız da budur. Yetkililerin bu duruma bir an önce el atmalarını istiyoruz" çağrısında bulundu.