Bölgeye verdiği zararlarda sık sık gündeme gelen, termik santralin üretimde olan 2. Ünitesi baca gazı arıtma sistemi çalışmadığı için bölgeye kül atıyor. Özellikle Çoğulhan Mahallesinde yaşayan vatandaşlar atılan külden etkileniyordu. Kahramanmaraş'ın Afşin ve Elbistan ilçeleri arasında bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santrali Meclise taşındı. Torba Yasa Tasarısı tasarısında, 10 adet termik santrala baca gazı filtresi olmadan 3 yıl daha faaliyetini sürdürmesine izin veren madde dün onaylandı. Bu duruma göre Afşin-Elbistan A Termik Santrali 3 yıl daha bölgeye zehir yağdırmaya devam edecek.

Torba Yasa Tasarısı tasarısında, 10 adet termik santrala baca gazı filtresi olmadan 3 yıl daha faaliyetini sürdürmesine izin veren bir madde 45’e göre Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan 10 santrala 2022 yılının sonuna kadar filtresiz çalışma muafiyeti sağlıyor.

KÖYLÜNÜN ÜSTÜNE KÜL YAĞIYORDU

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde vatandaşlar, Çoğulhan Mahallesi'nde bulunan Afşin-Elbistan A Termik Santralinin çevreye verdiği kirlilikten rahatsız olduklarını belirtmişler ve bölgede yaşayan insanlar yaşadıkları zehirli günleri protesto ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istemişti. Çıkan yasa doğrultusunda Halk müjdeli habere sevindi.

Yaklaşık 35 yıl enerji üreten ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle iki yıldan beri çalıştırılmayan Afşin-Elbistan A Termik Santrali özel sektöre devredilmesinin ardından tekrar enerji üretimine geçmesi ile Kül yağmaya devma etmişti. Termik santralin yanı başında bulunan Çoğulhan Mahallesi'nde yaşayanlar baca gazı arıtma sistemi olmayan termik santralin bıraktığı külün çevre felaketine yol açtığını söylediler.

EN FAZLA 36 AY DAHA ÇALIŞTIRILACAK

TBMM’de gece yarısı görüşülen Torba Yasa’nın 32 maddesine bir ifade yerleştirilerek, Afşin-Elbistan A Termik, Orhaneli, Seyitömer santrallerinin baca filtrelerini 36 ay daha çalıştırılmamasına karar verildi.

Bu yılın sonun kadar filtresiz çalışmasına izin verilen ancak yılsonunda filtre takma zorunluluğuna tabi olacak Afşin-Elbistan A Termik Santrali 3 yıl daha doğaya ve insanlara zarar vermeyi sürdürecek.

Buna göre, yasal sınırların üzerinde kirletici salan eski termik santrallar, 2022 sonuna kadar yasal olarak faaliyetine devam edebilecek. Termik santrallara 3 yıl daha filtre takmadan çalışma izni veren 45. madde mecliste onaylanarak kabul edildi.

Kül ve zehir kusan Afşin-Elbistan A Termik Santraline karşı bölgede yaşayan insanlar yaşadıkları zehirli günleri protesto ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istemişti. (Kaynak Bugün Gazetesi Haber İlker Yiyen)