Afşin Estetik Dental kadrosunu güçlendiklerini ve il dışında yapılan ortodonti tedavisini Afşin’de yaptıklarını belirten Diş Hekimi Ali Mercimek, “ Bekir hocamla yaklaşık 5 yıldır beraber çalışmaktayız. Hasta sayısının artmasıyla Bekir hocamızı Estetik Dental kadrosuna katmış bulunmaktayız. Aylar süren ortodontik (tel tedavisi) tedaviler için hastalarımız defalarca il dışına gitmek zorunda kalıyordu. Ortodonti (tel tedavisi) sadece estetik amaçla yapılan bir tedavi değildir. Ortodontik (tel tedavisi ) tedavi gören hastalar konuşma bozukluklarının giderilmesi ilerde oluşabilecek diş eti problemlerinin önlenmesi, doğru çene ilişkilerinin sağlanması gibi birçok kazanımda bulunabiliyor. Küçük yaştaki hastalarımızı muayene ederken ortodontik tedaviye ihtiyaçları olup olmadığına dikkatle bakıyoruz. Çok basit gibi görünen bazı çapraşıklıkları ilerde düzeltilmesi çok daha zor olabiliyor. Erken yaşta yapılan muayene bu yüzden çok önemli. Ortodontik( tel tedavisi) tedavi görecek hastaların her şeyden önce ağız hijyenine önem vermeleri gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Ortodontinin diş hekimliğinin diş düzensizlikleri ile ilgilenen bilim dalı olduğunu ve Afşin’de bu hizmetin Afşin Estetik Dental’de verildiğini ifade eden Ortodonti Uzmanı Dr. Bekir Lale ise, “Diş bozuklukları çok farklı nedenlere dayanarak ortaya çıkabilir. Çocukluk çağında süt dişlerinin değişmesi sırasında gerekli bakımların yapılmaması bunlar arasında ilk sırada gelir. Diş dizilimi ile ilgili genetik faktörler ise bir başka nedendir. Çapraşık diş yapısı kalıtımsal da olabilir. Kulak, burun ve boğaz bölgesinde yaşanan problemler de dişlerin ve çene kemiklerinin yapısının bozulmasına neden olabilir. Parmak emme, uzun süre yalancı emzik kullanma, dil emme, kalem ısırma gibi sorunlar da dişlerin yapısını bozabilir.” diye konuştu.

Ortodonti tedavisi her yaşta uygulanabilen bir yöntem olduğunu ifade eden Ortodonti Uzmanı Dr. Bekir Lale, “ Burada önemli olan bozukluğun hangi aşamada ve ne şekilde olduğudur. Bozukluk sadece diş çapraşıklıklarından kaynaklanıyor ise her yaşta tedaviye başlanır. Ancak iskelet ile ilgili bir sorun var ise genel olarak ergenlik döneminin bitmesi ve hastanın gelişimini tamamlaması beklenir.

Yetişkinlik dönemlerinde iskelete bağlı sorunlar cerrahi operasyonlar ve ortodontik tedavinin birlikte yürütülmesi ile planlanır. Diş çapraşıklıkları için metal braketler, porselen braketler, lingual teller ve şeffaf plaklar kullanılır. Dişlerinin diziliminde problem olan hastaların tedavi aşamasında en çok kaçındığı konulardan bir tanesi de diş tellerinin görünmesidir. Şeffaf teller ile artık bu sorun da tamamen ortadan kalkmıştır.

Ortodonti tedavisinin iki yönlü bir amacı vardır. Diş yapısının bozuk olması hem estetik hem de sağlık açısından sorunları da beraberinde getirir. Bozuk dişler kişinin konuşmasından gülmesine kadar birçok sosyal davranışı doğrudan olumsuz etkiler. Bunun daha da ötesinde dişlerin düzgün temizlenememesi, çiğneme fonksiyonunun tam olarak yerine getirilmemesi, diş etine ve çene kemiğine yapılan aşırı baskı zaman içerisinde daha ileri seviyede ağız sorunları oluşturur.” açıklamasında bulundu.