Şehrimizin en önemli kültürel etkinliklerinden biri olan Kitap ve Kültür Fuarı 27 Ekim Perşembe günü başlayacak. Fuar hazırlıklarının kademe kademe devam ettiğini görüyoruz. Bu organizasyonun şehrin tanıtımına ve kültürel yaşantısına büyük katkısını, şüphesiz herkes kabul ediyor. Yüzlerce yayınevinin, yüzlerce yazarın fuara katılacağı yönünde billboardlara verilen reklamlardan duyuyoruz. Haftalar öncesinde yerel gazetelere ve internet sitelerine de bu etkinlikle ilgili reklamlar verildi. Umut ediyoruz ki, 1. ve 2. Kitap fuarlarında olduğu gibi katılım düzeyi yüksek olur ve halkımız uygun fiyata kitaplar alır, geçen yıl imzalattığı ve okuduğu kitabın yazarına bu yıl ulaşır ve kitabıyla ilgili soruları var ise sorar, yeni kitaplarından alma imkânı elde eder. 

Şehrin en önemli kültür etkinliğinin güme gitmesini istemeyiz. Bir yazar olarak bulunacağım kitap fuarının, keyfiyetle yahut kısır çekişmelerle heba olmasına çok üzülürüm. Metropol ilçelerin ve merkeze yakın ilçelerin kültür müdürlerinin şuana kadar bu organizasyonun neresinde durduğunu merak etmiyor değilim. Eğer ki bu konuda kendileri isteksiz davranıyorlarsa memlekete zarar veriyorlardır demektir. Yok, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı bu konuda “sadece biz” diyor ise ki bu da memlekete zarar verir.  Fuar ile ilgili yapılan hazırlıkları pür dikkat takip ediyoruz. Bunları buradan duyurmaya gerek yok, zaten bu benim görevim de değil. Gazeteci arkadaşların da takip edeceği, soracağı, araştıracağı konuların var olduğunu düşünüyorum. Çünkü  basın demek, memleketin gözü, kulağı ve dili demektir. Kamuoyunun oluşmasında, millet iradesinin tecelli etmesinde önemli bir sorumluluğa sahipler. Elbette hakkıyla yapıldığı zaman…

Köşe yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere, fuar sonrasında yapılan çalışmaları ve fuarı değerlendireceğimiz bir yazımız daha olacak. 1. Fuar organizasyonunda eksiklikler görmezden gelinebilir. 2. Fuar organizasyonunda da bazı şeyler göz ardı edilip, bardağın dolu tarafına bakılabilir. Lakin artık 3. Fuar organizasyonu yapılıyor. İki deneyimden ders çıkarılıp çıkarılmadığını görme zamanı gelmiştir. Dolayısıyla 3. Kahramanmaraş Kitap Fuarı’nı yapmak birincisinden çok daha zordur! Bu etkinliğin ardından ya tamam ya devam kararı çıkar diye düşünüyorum.

“Tamam,” durumu iki yönlüdür; birincisi belediye türlü sebepler göstererek yapmaktan vazgeçebilir, ikincisi ise organizasyon hatalarından dolayı halk, yayınevleri ve yazarlar küstürülür, her iki durumda da memleket kaybeder. “Devam” durumu ise ancak çıta  1. ve 2. Fuarların yukarısına çekilir, halk, yayınevleri ve yazarlar memnun olur ve 4. Fuar için şimdiden büyük heyecan duyulur.

Yetkili kişilere ve kurumlara bu hususları belirttiğim için rahatlıkla yazıyorum.  Kitap fuarı adına Anadolu’da çok iyi bir noktaya gelmişken, Bursa, İzmir ve Çukurova ile yarışır haldeyken, Kayseri, Osmaniye, Adıyaman durumuna düşmek bu memleketin büyük kaybı olur.

Son olarak partiler arasındaki muhalefeti, anlayışla karşılıyoruz. Yerel idarelerde hizip ve gruplaşmaları anlamak mümkün değil. Kimse kusura bakmasın, filan dönemi, falan devri, şu grup bana yakın, onların devri bitti gibi çelik çomak oyunlarına gerek yok. Sevdası memleket olmayan ekibin, kişinin ya da dönemin attığı her adım memleketimize zarar verir, aldıkları vebal büyük olur.

Fuar öncesinde görevimiz moral vermek, destek olmak, tavsiyelerde bulunmaktır. Uyulur uyulmaz, tavsiyeler dinlenilir dinlenilmez, ya da kendine yakın olanların, farklılığa kendi hayatında bile müsaade edememiş, tahammül gösterememiş kişilerin fikirleriyle yola devam edilir, buna da saygı duyarız.

Şimdiden 3. Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı hayırlı uğurlu olsun. 29 Ekim Cumartesi saat 15.00/18.00 arasında Yediveren Yayınları standında kitaplarımızı imzalayacağız. Diğer günler saat 17.00/21.00 saatleri arasında fuar alanında Yediveren Yayınları standında dostları çay içmeye, sohbet etmeye bekleriz. Kitap fuarının sonrasını yine buradan değerlendireceğiz inşallah. Allah’a emanet olun…

 

Maraş Pusula Haber - www.maraspusula.com Mehmet Işık