İşçi kesimi, modern kölelik olarak tanımladığı taşeronluk sistemini mumla arayacak. Şimdi ise Taşeronluğun ötesi “Kiralık İşçilik” mecliste kabul edildi. Hükümetler Vatandaşlarına en iyi hizmet vermekle yükümlüdür. Hatta bu hususta kar marjı gözetmez.

         Özel İstihdam Büroları ile muhatap olacak olan işçilerimiz; iş yerlerinin değil; istihdam bürolarının emrinde olacaklar. Çalışma şartlarını gerçek manada bilmeyen bu bürolar; işçileri iş yerine kiralayacak. İşçiler bu bürolarla muhatap olacaklar. Daha önce büyük tepkiye neden olan bu durum veto edilmişti.

         TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülerek kabul edilen. “Kiralık İşçilik olarak bilinen” İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun Tasarısını Hükümet kayıt dışı işçiliği azaltmak için yaptıklarını iddia etmektedir. İLO ve AB normlarına uymak adına çıkardıklarını söyleseler de, sendikalar işçi haklarında büyük kayıp yaşanacağını söylemektedirler.

         Bu nedenle işçilerimiz kaç yıl çalışacakları belli olmayacak tasarıyla,  işyerlerinde çalışanların % 25’i kiralık işçi olacak. İşçi alım miktarı 1 ila 10 arasında olacak ama KOBİ’lerde bu sınırlama olmayacak. Dolaysıyla istediği kadar kiralık işçi çalıştırabilecek.

         Peki bu tasarı işçilere ne getirecek. Sendikaların eleştirilerine göre; öncelikle  yasal hakların ortadan kalkacağını ifade etmektedirler. İstihdam Bürolarının işçi üzerinde kar sağlayacağı aşikardır..

         İşçiler kiralama yöntemiyle çalışacağı için, sigortaları kesik kesik yatacak. Dolaysıyla emekli olmalarıda zorlaşacak Kıdem Tazminatları fiilen kalkacak, Düzenli işyerleri olmadığı için zam almaları da zorlaşacak.

         Sonuç olarak, insanımızın yaşam haklarına müdahale edilen bu karmaşık ve çıkar ifade eden duruma dur denmesi gerekir. Umarım Hükümet acilen bu köle düzeninden vaz geçer.

                                                                                                         Ahmet EMİROĞLU