İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde 4.6 büyüklüğünde olan depremi değerlendirip İstanbul'da ve diğer illerde beklenen büyük depremler hakkında uyarılarda bulundu.

Sözbilir, "Deprem büyüklüğü 7'yi aşarsa, İzmir'de belli bir zamandan sonra tsunami tehlikesi yaşanabilir. Yaptığımız tsunami modellemelerinde, Girit taraflarında 7-7 buçuk büyüklüğünde deprem olduğunda, İzmir'e yaklaşık 1.5 saat sonra tsunami gelebilir. Özellikle Manisa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Antakya, Bingöl, Erzurum, İzmir, Balıkesir ve Muğla taraflarında depremler gerçekleşebilir" dedi.

“BİRÇOK İLİMİZDE 7.6’YA VARAN DEPREMLER OLABİLİR”

“Sadece İstanbul’daki depremi beklemek çok doğru değil. İstanbul dışındaki birçok ilimizde 7.5 ve 7.6’ya varan birçok deprem olabilir. Özellikle Manisa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Antakya, Bingöl, Erzurum, İzmir, Balıkesir ve Muğla taraflarında depremler gerçekleşebilir.

Türkiye çapında bir deprem seferberliği yapmak gerekiyor. Uygulamaya yönelik çalışmalar yapılmalı. Özellikle 81 ilimizde deprem master planlarına öncelik verilmeli. Her il bazında il afet risk azaltma planları konusunda çalışma yapmamız lazım.

Örneğin, İzmir’deki Gülbahçe fayı 7 büyüklüğünde bir deprem ürettiğinde İzmir’de ne olur? Bu sorunun cevabını önce bilgisayar ortamında modellemek ve daha sonra iyileştirme çalışmaları yapmak gerekiyor.

Bu çalışmalara hız verilmeli. 2020 yılında yapılan deprem senaryosunda yaklaşık yüzde 30’lara varan bir yıkımdan bahsedilebiliyor.

Can ve mal kayıpları hâlâ yüksek durumda değerlendirilebilir. Yaklaşık 10 yıl içinde 7.2 ile 7.5 arasında büyüklüğe varan bir deprem bekleniyor.”