Tütün üreticilerinin yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapmasını engelleyen düzenleme 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girmişti. Adıyamanlı tütün üreticileri ise yetki belgesi zorunluluğu kararını 3 Temmuz'da Adıyaman-Malatya yolunu trafiğe kapatarak protesto etmişti.

Belgesiz ticaret yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülen 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılan düzenlemeye karşı çıkan tütüncülerin saatlerce süren protesto eylemi, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'ın çiftçilerle konuşması sonrasında sona ermişti.

YABANCI ÇİFTÇİYE ÖDÜL YERLİ ÇİFTÇİYE HAPİS

Daha sonra ise Jandarma ve polis tarafından düzenlenen şafak operasyonuyla 16 kişi gözaltına alındı. Bu sabah saatlerinde ise 16 kişiden 10'unun tutuklandığı iddia edildi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda gözaltına alınan 10 tütün üreticisinin tutuklandığını öne sürdü.

Tutdere şu ifadeleri kullandı:

Eylül'de 4,36 milyar lira aile destek ödemesi yapıldı Eylül'de 4,36 milyar lira aile destek ödemesi yapıldı

“Adıyaman'da tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesine tepki gösteren, anayasal haklarını kullanan 10 tütün üreticisi anayasa ve kanuna aykırı olarak, keyfi bir kararla tutuklandılar. Yabancı çiftçiye ödül, yerli çiftçiye hapis. Bu mu sizin adaletiniz?” dedi.

Editör: TE Bilişim