TRT Çukurova Radyosunda yayınlanan ‘Akdeniz’den Toroslara’ programına telefonla canlı yayın konuğu olan Doç. Dr. Hakan Hakkoymaz, sağlık sektörü içerisinde acil tıp ve acil tıp bölümünün faaliyetlerini dinleyicilere anlattı.

Hakkoymaz, “İçinden geçtiğimiz pandemi döneminde bütün zorluklara rağmen zaman, mekân ve koşul gözetmeksizin sağlık hizmeti sunan sağlık ordusunun her bir ferdine ayrı ayrı şükranlarımı sunarım. Salgın sürecinde görevi başında hastalanan çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor; görevi başında hayatlarını kaybeden tüm sağlık personellerini saygı, minnet ve hürmetle anıyorum.’’ ifadesini kullandı.

Acil durum ve acil sağlık hizmetinin ne olduğuna değinen Hocamız, teoride var olan uygulamaların pratik hayatta yeterince uygulanamadığına ve buna bağlı olarak da acil servislerdeki kaotik duruma, aşırı yoğunluğa ve gereksiz başvurulara dikkat çekti.

Acil tıbbın dünyada ve ülkemizdeki gelişimsel sürecine değinen Hakkoymaz, acil tıbbın ülkemizde son 25-30 yılda profesyonelleşmeye başladığını ve bu konunun mihenk taşının 1993 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı ve buna bağlı başlatılan Acil Tıp Uzmanlığı Eğitim sürecinin ve yine aynı üniversite bünyesinde kurulan Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği (Paramedik) eğitim programlarının başlatılması olduğuna dikkat çekti.

Başkan Mahçiçek; Hayal bile edilemeyecek hizmetleri birlikte yaptık Başkan Mahçiçek; Hayal bile edilemeyecek hizmetleri birlikte yaptık

Son zamanlarda giderek artan sağlıkta şiddet vakalarına da değinen Doç. Dr. Hakan Hakkoymaz, acil servis çalışanlarının bu durumun en fazla mağdurlarından olduğunu ve bu konuda son dönemlerde sağlıkta şiddete yönelik devlet tarafından atılan adımları olumlu karşıladığını ancak bu durumun engellenmesi adına gerek sistemsel, gerek idari ve gerekse mekânsal kökenli daha da iyileştirici faaliyetlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini de dile getirdi.

“Bizler bu vatanın, bu devletin, bu bayrağın ve bu milletin aşığıyız. Sektörümüz sağlık olsa da bir hizmet sektörüyüz ve vatandaşlarımıza hizmet etmek için varız. Bu konuyu vatandaşlarımızın anlayışla karşılaması asıl temennimizdir.’’ sözleri ile konuşmasını tamamlayan Hakkoymaz, vatandaşlarımızdan acil müdahaleye gerçekten ihtiyacı olan hastaların hizmete ulaşmasının aksamaması ve müdahalenin gecikmemesi adına 112 ambulans hizmetlerinin acil vakalar dışında aranmamasını, yine aynı şekilde acil servislere de normalde aile hekimliği ya da poliklinik koşullarında çözülebilecek rahatsızlıklar için değil, gerçek acil durumlar için başvuru yapılmasını ve koşulun, durumun her ne olursa olsun çözüm noktasında iletişim dilinin kullanılmasını ve bir anlık öfke ile sonu gelmez yollara kapı aralayan şiddete meyledilmemesinin beklentisi içerisinde olduğunu ifade etti.

Editör: Ömer Ömer