Taşeron işçilerin uzun bir süredir bekledikleri güzel haber yavaş yavaş belli olmaya başladı. Türkiye genelinde yaklaşık 90 bin taşeron işçinin kadroya geçirilmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmaları tamamlamak üzere olduğu bildirildi. Bir önceki dönem başlayan taşerondan kadroya geçiş çalışmasını o dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamıştı. Şimdi ise Bakan Vedat Işıkhan bu çalışmayı nihayetlendirip Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. 

Gözler Merkez'in faiz kararında Gözler Merkez'in faiz kararında

90.000 KİŞİ YARARLANACAK!

Taşeron işçiler ile alakalı olarak yapılacak olan yasal düzenleme yeni torba yasada yer alacak. Ancak TBMM’nin tatile girecek olması nedeniyle bu sürecin Eylül ayına sarkma ihtimali bulunuyor. Yetiştirilebilirse TBMM tatile girmeden 90.000 taşeron işçiyi devlet kadrosuna geçirecek yasal düzenleme yapılacak. Bu konuda tüm gözler TBMM’de Ak Parti grubunda olacak. İkinci bir torba yasa teklifi verilirse taşeron işçiler müjde alacaklar. 

KADROYA GEÇİŞ ŞARTLARI NE OLACAK?

Taşeron işçilerin kadroya geçişleri bazı şartlarda olacak. Bu şartlara göre kadroya geçişler tamamlanacak. Öncelikle bu işçiler kadroya geçirildiklerinde memur statüsünde olmayacaklar. Özel sözleşmeli personel statüsünde kadroya geçirilecek olan taşeron işçilerin sözleşme süreleri 3 yıl olacak ve her 3 yılda bir sözleşmeleri yenilenecek. 

Taşeron işçilerin kadroya geçişleri için Çalışma Bakanlığı bir yaş şartı planlamıyor. Ancak emeklilik hakkını elde etmiş olan taşeron işçilerin kadroya geçmelerine imkan verilmeyecek. Emeklilik şartını tamamlamamış taşeron işçiler devlet kadrolarına geçme imkanı bulacaklar. 

Taşeron işçiler kadroya geçirildikten sonra primleri 4/A statüsünde yatırılacak ve emeklilik işlemleri de buna göre yapılacak. Bu işçilerin kadroya geçirilmelerine dair SGK’nın da bir ön hazırlık yaptığı biliniyor. Emeklilik koşulları ve buna bağlı bazı uygulamalar kanun teklifinde yer alacak. 

Taşeron işçiler belediye kadrolarına direkt olarak geçebilecekler. Ancak devlet kadrolarına geçiş direkt olarak yapılamayacak. Bu geçiş için çok zorlanılmayacak bir sınav yapılacak ve bu sınava göre geçişler gerçekleştirilecek. 

Taşeron işçiler kadroya geçtiklerinde maaşlarında da düzeltmeler yapılmış olacak. Şu anda aldıkları maaşların en az yarısından fazlasını alacak olan taşeron işçiler artık TBMM’den kendilerine gelecek müjdeli haberi beklemeye başladılar.