Düşük maliyeti nedeniyle etil alkol yerine metil alkol kullanılarak üretilen sahte içkiden ölenlerin sayısı 44 oldu. 30'dan fazla kişide hastanelerde tedavi görüyor. Son dakika haberine göre, Başakşehir’de sahte içki imalathanelerine düzenlenen operasyonda 7 ton daha etil ve metil alkol ile sahte içki yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Operasyonda 2 kişi yakalanırken ele geçirilen sahte alkollerin bir kısmının İzmir'e sevk edilen sahte alkollerden olduğu ileri sürüldü. Maliyeti daha ucuz olduğu için metil alkolle üretilen sahte içkilerde ilk zehirlenme belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Peki, sahte içki nasıl üretiliyor? Metil alkol zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Sahte alkol zehirlenmesi son günlerde gündemden düşmüyor. Sahte alkolden ölen kişi sayısı 44 oldu. Düşük maliyeti nedeniyle insan sağlığını gözetmeksizin imal edilen sahte içkiler, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra ölümlere de neden oluyor. Peki ama sahte içki nasıl anlaşılır?

Sahte içki nasıl anlaşılır?

1– Sahte içki renginden ya da kokusundan değil etiket bilgilerinden anlaşılır.

2– İçki şişesinin üzerinde bakanlık onaylı kayıt numarası olup olmadığı kontrol edilir.

3– Ambalaj üzerinde TAPDK bandrolü aranır.

4– İçkilerin orijinal ambalajında olup olmadığına dikkat edilir.

5– Tüketim öncesi içkinin göz önünde açılması sağlanır.

6– Şüphelenilen durumlarda, 174 Alo Gıda Hattı aranabilir.

Etil alkol metil alkol nasıl fark edilir?

İzmir ve Kırıkkale'de son iki haftada birçok kişinin sahte içki yüzünden yaşamını yitirmesi, tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi.

Videoyu Oynat

Etil alkolden üretilmesi gereken içkilerin maliyetini düşürmeyi amaçlayan bazı üreticiler, içki yapımında etil alkolün dörtte biri fiyatına elde edilebilen metil alkol kullanıyor.

Tarımsal ürünlerin damıtılmasıyla elde edilen etil alkol yerine kullanılan metil alkol; odun, kömür hatta doğalgaz damıtılarak oluşturuluyor ve kimya sanayisinde kullanılıyor.

Sahte içkilerde, metil alkolün yanı sıra farklı aroma ve boyalar da bulunuyor. Bu yolla rakı, votka, viski gibi içkilerin tadına yaklaştırılan sahte içkiler, damacana, pet şişe veya atık içki şişelerine konularak satılıyor.

Sağlıksız olduğu gibi yasa dışı da olan bu içkiler, kaçak olarak satılıyor. Sahte içki, bandrollü olanların yaklaşık üçte biri fiyatına satılması nedeniyle tercih ediliyor.

Sahte alkol zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?

Daha ucuz olması nedeniyle cazip gelen sahte içkinin tüketiminin faturası sonradan ağırlaşıyor.

Sahte içkinin neden olduğu zararlar, metil alkolün çeşidi ve kullanım miktarına göre farklılık gösteriyor.

Metil alkol zehirlenmesinin ilk belirtileri bilinçsiz hareketler, baş dönmesi ve uyku hali olarak görülüyor. Sahte içki tüketenlerde göze giden beyin sinirlerinin tahribatı nedeniyle görme kaybı ortaya çıkabiliyor.

Ayrıca beyinde yol açtığı hasarlar nedeniyle yürümede zorluk, hareket kabiliyetini kaybetme ve anormal düşünce bozuklukları gibi problemler de baş gösteriyor. Metil alkol zehirlenmesi ölümlerle de sonuçlanabiliyor.