Müze statüsü kaldırılarak camiye dönüştürülen ve 86 yıl sonra tekrar ibadete açılan Ayasofya'nın ardından, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Kariye Müzesi de, Danıştay kararıyla tekrar camiye çevrilmişti.

75 yıl sonra tekrar camiye çevrilen Kariye’deki restorasyon ise sürüyor. Tarihi yapı, içindeki çalışmalar bittikten sonra bir cuma namazıyla birlikte tekrar müslümanların ibadetine açılacak.

MİNBER YERLEŞTİRİLDİ

İndependent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre; Dün akşam saatlerinde Kariye’ye minber konuldu.

Daha önceki ahşap minber, yapı müzeye çevrildikten sonra sökülmüştü. Giriş kapısına göre sol tarafa konulan yeni minber de yine ahşaptan yapıldı. Minber’in Kahramanmaraş’ta yapılarak İstanbul’a getirildiği öğrenildi.

Yapıda 2013 yılından bu yana restorasyon yapılıyor.

KARİYE'NİN TARİHİ

Tarihi 4. yüzyıla kadar götürülen Kariye’nin ana mekanı 1080’de inşa edilmişti. İstanbul’un fethinden 58 yıl sonra, Sadrazam Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilen Kariye, 2. Dünya Savaşı’nın ardından Bakanlar Kurulu kararıyla müze olmuştu.

Danıştay, geçtiğimiz yıl yapının müze olmasına yol açan kararı iptal etti. Bu karar, Ayasofya’nın tekrar cami olmasına da emsal teşkil etti.

21 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan kararla Kariye Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.