Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde Irak ve Suriye'de 3 terörist etkisiz halde
Emeklilik artık daha erişilebilir ve esnek hale geliyor. Uzun yıllar boyunca çalışan bireyler için emeklilik, haklı bir ödül gibi görünüyor. Ancak, yeni düzenlemeler sayesinde bu hedefe daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak mümkün hale geliyor.
Geleneksel emeklilik sistemleri sık sık uzun yıllar boyunca sabit bir çalışma gerektiriyordu. Ancak, günümüzde, bu normlar değişiyor. Yeni düzenlemelerle birlikte, aktif çalışan bireylerin yanı sıra borçlanma yoluyla prim ödeyenler de daha hızlı bir şekilde emekli olabiliyor.
Prim günü yetmeyen ancak yaşı nedeniyle bunu tamamlama imkanı da kalmayan kişiler ‘yaştan emekli’ olabilir. Şartlar ilk sigortalılık tarihine göre değişse de, 10 yılla, yani 3600 günle emekli olmak da mümkün.
Yaştan emeklilik, belirli bir yaşa gelmiş ve normal emeklilik için gerekli prim ödeme sayısını dolduramamış yani yeterince çalışamamış kişilere sağlanan bir haktır. Prim gün sayısı yetmeyen ve bu nedenle emekli olamayan ancak yaşı nedeniyle prim ödeme gün sayısını tamamlama imkanı kalmamış kişiler yaştan emeklilik hakkından yararlanabilir.
Yaştan emeklilik şartları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılaşıyor. Örneğin, 9 Eylül 1981’den önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabilir. Diğer yandan, 9 Eylül 1976’dan önce ilk kez sigortalı olmuş erkekler ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan erkekler 55 yaşında ve 3600 gün primle emekli olabilir.
Daha geç sigortalı olan kişiler de 10 yılla, yani 3600 günle emekli olma hakkına sahip. Ancak bunun için aynı zamanda 15 yıllık sigortalılık şartı da söz konusu. Örneğin, ilk kez 1 Ocak 1990 tarihinde sigortalı olmuş bir erkek çalışan 3600 gün primini 1 Ocak 2018’de doldurmuşsa 15 yıllık sigortalılık süresi ve 60 yaşını doldurmak şartıyla yaştan emekli olabilecektir.
Daha geç sigortalı olan kişiler için yaştan emeklilikte 3600 gün prim yeterli olmayabilir. Bu durumda, kişilerin yaştan emekli olabilmeleri için daha uzun süre çalışmış olmaları ve belirli bir yaşa gelmiş olmaları gerekebilir. Dolayısıyla, yaştan emeklilik şartları herkes için farklılık gösterebilir.