Maraş biberi’ demek istemiyorum”

Türkiye'de biber üretimi açısından Kilis’in 2'nci sırada yer aldığına işaret eden Özdemir, “Bu bölgede yetişen biber, ‘Maraş biberi’ diye geçiyor ama ben ‘Maraş biberi’ demek istemiyorum. Çünkü ilimizde 16 bin 500 dekardan yaklaşık olarak 31 bin ton biber elde ediyoruz. Kahramanmaraş'ta ise 13 bin dekardan 24 bin ton biber üretimi yapılmaktadır. Bu da şunu gösteriyor; ilimiz hem üretim hem de verim açısından ikinci sırada yer almaktadır. Birinci sırada Gaziantep yer almaktadır. Gaziantep'te 43 bin dekar alandan 59 bin ton biber üretilmektedir. Gaziantep’in İslahiye ilçesinde kırmızı biber üretimi ön plana çıkmaktadır.” dedi.

“Çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamamaktadır”

Kırmızı biber üretiminin kentin en önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu ifade eden Özdemir, “40 derece sıcaklıkta hasadımız devam ediyor. Çiftçilerimizin mağduriyetleri var. Tabi ki pandemiden dolayı fiyatların düşük olması çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Girdi maliyetleri iki kat yükseldi ama maalesef alın teri şu sıcaklığın altında çiftçilerimiz çalışmalarının hakkını alamıyorlar. Bunun hakkında da çalışmalarımız var. Devlet yetkilileri ile görüşüyoruz, inşallah sonuç verecektir. Kahramanmaraş'ta biberin kilosu için 12 lira 500 kuruş fiyat belirlediler. Bu bizi tatmin etmedi. Çünkü geçen sene biberin kilosu 15 lira olarak açıklandı. Bu sene maalesef 12 lira 500 kuruş olarak belirlendi. Çiftçilerimiz şu an alın terinlerinin karşılığını alamamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kırmızı biber üretiminin Kilis'te de daha çok 2 bin nüfuslu Hasanceli köyünde yapıldığını anımsatan Özdemir, köyde 20 pul biber ve salça fabrikasının bulunduğunu belirtti.

“Biber fiyatının düşük olması çiftçilerimizi mağdur etti”

Kilis'te su sıkıntısı yaşanması nedeniyle istenilen yüksek verimin elde edilemediği belirten Özdemir, “Maraş biberi sayesinde ekonomimiz gerçekten de gelişti. Ancak bu son yıllarda özellikle bu yıl biber fiyatının düşük olması çiftçilerimizi mağdur etti. Çiftçilerimiz her koşulda üretime devam etti. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bu bölgede yapıldı. Kürd dağı bölgesi sınırın sıfır noktasındadır ve bu bölge operasyonlardan çok etkilendi. Ama üreticilerimiz bıkmadı, yılmadı ve üretime devam ettiler. Çiftçilerimiz insanlara hizmet etti. Pandemi sürecinde ne ev ne de araba bizi kurtardı, sofralarımızın boş kalmaması için marketlere koştuk. Karnımızı doyurmak için gıda ürünleri aldık. Buradan da anlaşılıyor ki eğer üretim olmazsa biz hiçiz.” şeklinde konuştu.

Çiftçi Hüseyin Taş ise, biberin fiyatının geçen yıla oranla çok düşük olduğunu belirterek, emeklerinin karşılığını alamamaktan dert yandı.

Ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı sağladıklarını belirten Taş, daha önce köylerinde ikamet eden çiftçilerin geçimlerini sağlamak için Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa’ya gittiğini ancak son yıllarda kentte biber üretiminin artmasıyla çiftçilerin kendi bahçelerinde çalıştıklarını ifade etti.

Çiftçi olarak her türlü zor şartta üretim yaptıklarını anlatan Taş, yetkililerin çiftçiye sahip çıkmasını ve biberlerinin hak ettiği değerde satılmasını istedi.