Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi firması olan AKBEL A.Ş. tarafından il merkezinde işletilen bir çok otopark bulunuyor. Bu otoparklara abone olan sürücülere imzalatılan sözleşmede yer alan maddelerden bazılarının hukuka uygun olmadığını belirten Avukat Osman Solak gazetemize açıklamalarda bulundu.
AKBEL SORUMLULUK ALMIYOR
Abone olan vatandaşlara imzalatılan sözleşmede, ''Araçlarda oluşabilecek her türlü hasar, zarar, ziyan ve bırakılan değerli eşyaların kaybolmasından ve çalınmasından AKBEL A.Ş. otopark işletmesi sorumlu değildir. Yine Yangın, Sel, Deprem vs. doğal afet ve mücbir sebep durumunda araçlarda meydana gelecek her türlü zarar, ziyan ve hasarda AKBEL A.Ş. İşletmesi sorumlu değildir. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte araçlarda oluşabilecek her türlü hasar, zarar, ziyan ve bırakılan değerli eşyaların kaybolmasından ve çalınmasından dolayı AKBEL A.Ş.'nin maddi anlamda sorumlu olmadığını abone sahibi kabul etmiş olacaktır.'' ibareleri yer alıyor.
BU DAYATMA KABUL EDİLEMEZ
Özel sektöre ait otoparklarda böyle bir dayatmanın olamayacağına değinen Avukat Osman Solak, ''Kimse bunu kabul etmez. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur. Otoparkların sorumlukluları zaten bellidir. Bir aracı siz otoparka teslim etmişseniz, sizin bilginizin dışında orada oluşabilecek her türlü zarardan orayı işleten kurumun sahibi sorumludur. Bu kusursuz sorumluluktur. Orada başkalarının kusuru varsa, onlara kendileri rücu ederek tazmin ederler. Onun için bunun hukuken bir geçerliliği de yoktur. Kabul edilmez buluyorum ve düzeltilmesini istiyorum. Bir çok görüştüğüm arkadaşım da benim gibi düşünüyor'' dedi.
Solak, ''Akbel A.Ş.'nin işletmesini yaptığı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine ait yeni şehir otoparkında yıllardan beri, yani orası faaliyete geçtiğinden beri aracımızı orada otoparka bırakmaktayız. Bu yıl ilk defa nedense sözleşme yapma gereği getirdiler. Ben sözleşmeye bakıp incelediğimde hiç hukuka uygun olmayan ve devlet yapısına uygun olmayan bir ibare gördüm. Oradaki ibarede aynen şöyle bir ifade geçiyor; Diyor ki: 'Araçlarda oluşabilecek her türlü hasar zarar ziyan ve bırakılan değerli eşyaların kaybolması ve çalınmasından akbel aş otopark sorumlu değildir. Diyor.' İkincisinde ise doğal afet ve mücbir sebep durumunda araçlarda meydana gelecek her türlü zarar ziyan ve hasardan akbel aş işletmesi doğru değildir. Yani bu hukuka aykırı bir durum. Çünkü insanların bu sözleşmeyi imzalaması bile baştan zorla imzalatıldığı için geçerliliği yoktur. Bu konuda sorumluluk sahibi olan kişinin bunu bilmesi lazım. Hukuku bilmesi lazım'' dedi.
Kahramanmaraş büyük şehir belediye başkanlığına ait olan bir firmanın böyle bir yola girmesi, gerçekten vicdanen kabul edilebilecek bir durum değil diyen Solak, ''Neden? çünkü en azından orayı kendileri sigorta edebilirler. Kaldı ki, bizim araçların kasko sigortası var. Birisi bir hasar verdiği zaman eğer gerçekten aracımıza zarar verirse onu tespit etmek ve ondan tazmin etmek kendilerinin görevi. Biz aracımızın başında bekleyemeyiz ki. Bu tutum doğru değil. Böyle bir söyleşmeyi insanlara dayatmak, insanların kendilerini güya rahata kavuşturmak için yaptıkları vicdani olmayan bir tutumdur'' dedi.
ZARARI KİM KARŞILAYACAK?
Acaba aynı olayı başka bir kurumun yetkilisi yapacak olsa kendileri kabul ederler mi? merak ediyorum diyen Solak şöyle konuştu; ''Yani bu konuda yasal yollara başvurmak gerekir. Ben gerçekten çok rahatsız oldum. Gerçekten çok incindim. Ben vatandaşında bu konuda incineceğini düşünüyorum. Vatandaşı incitmenin bir gereği yok. Bunları yapan insanlar sorumsuzluklarını bir kenara bırakmalılar. Senden parasını alırım ama aracın zarar görürse ben üstlenmem demek oluyor. Kusura bakmayın ama bu vatandaşı hiçe saymaktır. Boş görmektir. Mecbur kılmaktır. Ben bunu kabul edemiyorum. Böyle bir şeyin ortaya konulduğu için gerçekten utanıyorum. Gerek yok buna. Kendilerinin bir kusuru yoksa bir başkasının kusuru varsa zaten bu verdiği zararı karşılayacaktır. Ama ya yapının kendisinden kaynaklanan bir kusur çıkarsa? ya kendiliğinden bir yangın çıkarsa bunu kim karşılayacak? Ya da birisi gelip aracıyla vurursa çekip giderse ben adamı bulamazsam aracıma verilen zararı kim karşılayacak?''
DÜNYANIN HİÇ BİRYERİNDE BÖYLE BİRŞEY YOK
''Benim aracım kaskolu olduğu için kasko karşılayacak. Ama kasko kendilerine rücu edecek. Kendileri de diyecek ki şu adam zarar vermiş diye. Onu da dava edin diyecek. Böyle bir hukuki yol var. Vatandaşa olmaz şeyleri dayatmak doğru değil. Bunu kabul edilir bulmuyorum. Ve yakıştırmıyorum. Bu durum devletin kurumlarına hiç yakışmıyor.Kahramanmaraş’ta ki otoparkların çoğunluğu büyükşehir belediyesine ait. Özel sektöre ait otoparklarda böyle bir dayatma olamaz. Kimse kabul etmez dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yoktur. Otoparkların sorumlukluları zaten bellidir. Bir aracı siz otoparka teslim etmişseniz sizin bilginizin dışında orada oluşabilecek her türlü zarardan orayı işleten kurumun sahibi sorumludur. Bu Kusursuz sorumluluktur. Orada başkalarının kusuru varsa onlara kendileri rücu ederek tazmin ederler. Kendilerinin kusursuz sorumluluğu vardır. Bunu bilmeleri lazım. Bunu bilmiyorlarsa yanlış biliyorlar. Eksik biliyorlardır.''
DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR
O işletmenin sahibinin oradaki araçlarda oluşacak olan hasarlardan dolayı kusursuz sorumluluklarının olduğunu belirten Solak, ''Vatandaşa böyle bir sözleşmeyi tehdit içerikli dayatmak doğru değil. İmzala, imzalamazsan aracını koyamazsın demek doğru değildir. Bu kamuya ait bir otoparktır. Bazı şartlarda ancak aracını koyabilirsin zarar gelirse karşılamam diyorsan o zaman niye para alıyorsun? Abonelik sisteminde öyle bir şey dayatılıyor. Günlük girişlerde belki fiş veriyorlardır. Ama onun bir geçerliliği yok. Çünkü bir imza karşılığı verilmiyor ki bu fiş. Adam aracını bırakıyor gidiyor. Aracında zarar olursa ben ne bileyim fişte ne yazdığını der. Sen getirmişin dayatmışın. Ben mecburum aracımı bırakmaya. Böyle bir yol yok hukukta. Onun için bunun hukuken bir geçerliliği de yoktur. Kabul edilmez buluyorum ve düzeltilmesini istiyorum. Bir çok görüştüğüm arkadaşım da benim gibi düşünüyor'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.
HABER-FOTO: ÖMER FARUK SALMAN