İlk olarak efsane başkan Mehmet Balduk'un anılarak başlanıldığı programda, Balcıoğlu o dönem kendisinden yakışıklı zengin veya farklı alternatiflerin bulunmasına rağmen Balduk'un kendisiyle çalışmayı tercih ettiğini ve yıllarca birlikte çalıştıklarını, bundan da gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. 

KMTSO içerisinde yer aldığı dönemi anlatan Balcıoğlu, daha sonra dönüşümlü başkanlık sürecinde kendisinin göreve geldiği zaman dilimi ve sonrasında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

ŞEHRİN TURİSTİK BÖLGELERİNİ KEŞFETTİRDİK 

Balcıoğlu, daha sonra Kahramanmaraş'ın turizmini ele alarak Mehmet Balduk döneminde yaptıkları bir toplantıyı anımsattı ve şunları anlattı:

"Bir gün yönetim toplantısında Mehmet abi dedim, yönetimde en çok turizmle uğraşan benim ama biz neyin ne kadar turistik olduğunu bilmiyoruz. Biz turistik diyoruz ama o gerçekten turistik mi? diye sordum. Belki hiç değil, önemsemediğimiz birşey belki daha turistiktir. Bunu öğrenmemiz mümkün mü acaba? birisi gelse bize öğretse dedim. O dönemin TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy'du. O benim arkadaşım, arayayım dedi ve aradı. Konuyu anlattı ve Kahramanmaraş'a davet etti. 30-40 kişilik bir ekiple Kahramanmaraş'a geldiler ve bu şehirde neyin turistik olup, neyin olmadığına baktılar. Biz iki gün boyunca ekiple birlikte Afşin'de Ashabı Kehf'e, Elbistan'a Andırın bölgesine birçok yere turistik yerlere götürdük." 

Bu gezi sonrasında TURSAB Başkanının kendilerine, "Maraştan ve Maraşlılardan özür diliyorum. Biz böyle bir yeri görmedik. Her memleketin bir tane simgesi olur ve o memleketi uçurur. Buradaki her şeyiniz birer simge." dediğini söyledi.

TURİSTLERİ BURAYA NASIL ÇEKECEĞİZ?

Bu hikaye nereden başladığı yere değinen Balcıoğlu daha sonra şöyle devam etti:

"Kapadokya'ya binlerce turist gidiyor. Bunun bir kısmı da Nemrut'a gidiyor. Bu işin slogan kısmını da şöyle belirledik, Kapadokya'dan Nemrut'a giden bu turist otobüsünü durdurup, bir dürüm bir de külah dondurma yedirip o zamanki parayla 5 lira bıraktırabilir miyiz? diye yola çıkıp bu hedete yürüyelim dedik. Böylece başladık. Şimdi turist dediğinizde aklınıza gelince olmuyor. Yurt dışında bir yere gittiğinizi varsayın, örneğin Paris'tesiniz. Eyfel kulesini görmeden gelme şansınız var mı? siz istemiyorsunuz, arka sokakları gezmek istiyorsunuz ama böyle bir şansınız mı var? yok. Hikaye, bütün dünyada sizin istediğiniz yere gitme şansınız yok. Sizin nereye gitmenizi istemişlerse oraya gidersiniz. Bizim böyle bir yerimiz var mı? Bizim yok. Biz turistiğiz ama bir konağımız burada, diğeri öbür tarafta. Ben ticaret adamı olarak konuşayım, bizim hesabımız bir turist buraya gelip gittikten sonra bir akrabasını arkadaşını buraya gönderebilmelidir. Biz önce turistik olmalıyız diye Belediye Başkanımızla konuştuk ve turist yolu yapma projesi planladık." 

Bu projenin Ulu Cami'nin orada tur otobüsünün indirilmesi için planlandığını, Kapalı Çarşı, Bakırcılar Çarşısı şeklinde devam ettiğini proje kapsamında Kapalı Çarşı ile Mezarlık arası ve Bahçelievler Camiine inen yolun turist yolu şeklinde planlanmasını belediyeden istediklerini aktaran Balcıoğlu, "Bu çok zor olmayacak, biz yapamıyorsak mülk sahiplerinden rica edeceğiz. Demirciler çarşısı ve Kapalı çarşı yapıldı. Burayı da yaparsak, bu yol artık bizim turist yolumuz olur ve turistleri burada oyalabiliriz. Mutlaka birileri alışveriş yapar, bir şeyler alır. Biz turistleri burada oyalarız dedik. Belediye başkanımızın çok hoşuna gitti ama şu anda birçok projeler devam ediyor. Bunların tamamlanma sürecinde bizde esnafımızı buna hazırlamak istiyoruz." dedi.

ESNAFIMIZ İÇİN PROJELERİMİZ VAR

Balcıoğlu, KMTSO olarak daha önce yaptıkları "Çarşı Pazarda şenlik var" başlıklı alışveriş festivalini hatırlatarak, "O dönem çarşı pazarı hareketlendirmek ve esnafı hareketlendirmek için bir proje yaptık. Bizde evde oturmak yerine, gidelim esnafı ziyaret edelim kim var o an kimi ziyaret ettik hal hatır soralım, o an ihtiyacımız var yok, bir şeyler alalım dedik. Ama bunun öncesinde turizm çalışmalarının alt yapısını oluşturmak üzere esnafımızı da kontrol ettik. Sabah bir eğitmen getirdik, esnafa ders verdirdik. Bir müşteri nasıl karşılanır, nasıl konuşulur hitap ederken nasıl konuşmalı gibi çalışmalar yapıldı. Biz esnafımıza şunları yaparsanız bunlar size şunları kazandırırı öğrettik. Beraberinde de bunları esnafın ne kadar aldığını ve insanların buna ne kadar rağbet ettiğine baktık. Kafamızdaki birçok projeyi de pandemiden dolayı yapamadık." ifadelerini kullandı. 

Şehrin tanıtımı için her noktayı değerlendirdiklerini belirten Balcıoğlu, Bloomberg TV'nin 5 şehrin yer alacağı bir tanıtım filmi başlattığını duyunca, 81 il içinden seçilecek 5 şehir arasında Kahramanmaraş'ın olması için araya hatır koyduklarını, ilk 4 şehrin belirlendikten sonra 5. şehir için Kahramanmaraş ile Antalya arasında kalındığını, burada birçok kesimin Antalya'yı istemesine rağmen hatırla bu projede Kahramanmaraş'ı da yer aldırdıklarını, projenin daha sonra 55 ülkede gösterime girdiğini aktardı. 

HABER: ÖMER FARUK SALMAN