MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Kahramanmaraş’ta bazı mahallelerde su borularının eski asbestli boru olduğunu ve değiştirilmediğini belirterek soru önergesi vermişti.

Aycan’ın soru önergesine Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ)’den yanıt geldi. Yaklaşık 400 kilometrelik içme suyu hattının 300 kilometrelik bölümünün asbest ve pik borudan oluştuğu doğrulandı.

Söz konusu şebeke hattının önümüzdeki 3 yıl içinde yenilenmesi için AB ve Dünya Bankası fonlarından alınacak hibe kredilerle planlama yapıldığı belirtilen açıklanmada şu bilgiler verildi;

“Dulkadiroğlu İlçesine bağlı, Kayabaşı, Kümbet ve Divanlı Mahallelerinde asbestli su borularının olduğu belirtilmektedir. Kahramanmaraş içme suyu projesi için AB fonundan yüzde 50 ve Dünya Bankasından yüzde 50 hibeli, 10,8 milyon Euro kredi temin edileceği, 2021,2022, 2023 yıllarında içme suyu ıslah yapılması planlanmaktadır.”

Asbest nedir?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinmektedir.

Ne gibi hastalıklara yol açmaktadır?

Asbest son derece kanserojen bir maddedir.

Solunum ya da içe suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.

Bu hastalıklardan en önemlileri şunlardır; Mezotelyoma, asbestin yol açtığı en önemli hastalık, akciğer zarı ve karın zarı kanseri olarak bilinen mezotelyoma’dır.

Asbestoz, ilk olarak tersane işlerinde çalışanlarda tespit edilen asbestoz, asbest liflerini çözmeye çalışan vücut tarafından üretilen asidin akciğer zarında oluşturduğu yaralar ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kendini göstermesi 10-20 yıl kadar zaman almaktadır.

Kanser, asbest aynı zamanda akciğer, gırtlak ve sindirim sistemi kanserine yol açmaktadır. Tedavisi olmadığı için korunma daha da önem kazanmaktadır. Asbestin havaya dağıldığı yerlerde asbest için üretilmiş olan ve ortam şartlarına uygun olan tam yüz ya da yarım yüz toz maskelerinin kullanılması gereklidir.

Türkiye’de ne zaman yasaklandı?

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ( IARC ), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır.

Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi kesin kanserojen tanımlaması ile 1.grupta sınıflandırılmıştır. Türkiye’de asbest Tehlikeli Kimyasallar Yönetmeliği’nin 37.maddesi ile yasaklanmıştır. 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.