Aycan verdiği soru önergesinde şunları irdeledi;

“Dünyadaki hızlı nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve artan üretimle birlikte enerjiye olan talep artmıştır. Enerji ihtiyacı karşılamada en doğru kaynak yenilebilir enerjidir. Ülkemizde oldukça büyük yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin bulunduğu, ancak bu potansiyelin büyük bir kısmının kullanılmadığı bilinmektedir. Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının önündeki engeller ve bunların aşılması için gerekli önerileri değerlendirmek amacıyla Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105 maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 22/03/2021”

GEREKÇE

Yenilenebilir enerji, doğadaki kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından daimi olarak takviye edilebilen enerjiye denir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi, rüzgâr, jeotermal, biyokütle enerjileri gelmektedir. Hidrolik enerji de eski tarihlerden bu yana kullanılan önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi, günümüzde fosil kaynaklı yakıtlara alternatif olarak, giderek artmaktadır. Bu kaynakların yenilenebilir olması, maliyetlerinin daha düşük olması ve kullanımlarından dolayı olumsuz çevresel faktörlerin daha az olması, yenilenebilir enerjinin önemini vurgulamaktadır.

Ülkemiz bulunduğu coğrafi konumundan dolayı oldukça yüksek jeotermal enerji kapasitesine sahiptir

Türkiye güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkemiz ilk etapta ilk etapta 50.000 GWh/yıl elektrik enerjisi üretecek güneş enerjisi potansiyelini kullandığında, elektrik enerjisi tüketiminin %18’ini güneş enerjisinden karşılama imkânına kavuşmuş olacaktır. Küresel jeotermal kurulu güç sıralamasında dünyada 4. olan Türkiye toplam küresel hidroelektrik kapasite içerisinde ise yüzde 3’lük pay ile dünyada 9. sırada yer almaktadır.

Elektrik üretiminde ithal kaynakların payının azaltılması ve bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının getirilmesi çok önemli olup buna yönelik ortaya konulan strateji somut meyvelerini açılan tesislerle vermeye başlamalıdır.

Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut durumuna bakılınca yenilenebilir enerji yatırımları açısından yüksek kaynak potansiyeline sahip olan ülkemizde, bu potansiyeli değerlendirmek için çeşitli alt yapı ve üst yapı çalışmalarına önem verilmelidir.

Önemli yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli bulunan ülkemizde, bu potansiyelin verimli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu potansiyeli değerlendirmek ve gerekeli adımların belirlenmesi için Anayasanın 98, içtüzüğün 104 ve 105 maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması uygun olacaktır.