Kahramanmaraş metal mutfak eşyaları sektörünün en büyük üretim merkezidir. Ülkemizin bu alandaki üretiminin %70’ ini tek başına karşılamaktadır. Ülkemizin metal mutfak eşyaları ihracatının ise %46’sını tek başına gerçekleştirmektedir.

Kahramanmaraş’ta metal mutfak eşyaları sektörü hızla büyümektedir ve dahada büyüme kapasitesi vardır. Fakat üretici; yeterli cam kapak tedarik edememektedir. Ülkemizde cam kapak üretimi talebi karşılayamamaktadır. Avrupa ve yurt dışından yapılan siparişlerde karşılanamamaktadır. Üretici firmaların paslanmaz çelik ihtiyacıda karşılanamamaktadır. Bu durum üretimi engellemekte, rekabet gücünü azaltmaktadır. İhracatımız ve ülke ekonomisi olumsuz etkilemektedir.

Bu olumsuzlukların giderilmesi için;

- Ülkemizde cam kapak üretiminin teşvik edilmesi,

- Cam kapak üreticilerinin öncelikle yurtiçi talepleri karşılaması,

- Yerli cam kapak üreticilerinin ihtiyacı karşılayana kadar ithalattaki ek vergilerin kaldırılması, ithalatı engellemek amacıyla getirilen “Korunma Önlemlerinin” süre bitiminden sonra tekrar uygulanmaması,

- Paslanmaz çelik tedarik sorununun çözülmesi, hammadde ithalatında uygulanan ek vergilerin kaldırılması uygun olacaktır.

Metal mutfak eşyaları üreticilerinin sorunlarının çözülmesi, gerekli düzenlemelerin yapılması üretimi, yurtiçi ihtiyacının karşılanmasını, ihracatımızı artıracak ve ülke ekonomimiz için fayda sağlayacaktır. Bunun değerlendirilmesini, sorunların çözümünü, önerilerimizin dikkate alınmasını sektör adına saygılarımla arz ederim.