Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)’nde Üniversite Sanayi Kamu İşbirliği Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezi (ÜSKİM)’nde gerçekleştirilen toplantıda, Kahramanmaraş ekonomisi ve üniversite-sanayi işbirliği hakkında görüşmeler yapıldı.

Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısında, üniversite-sanayi işbirliği alanında gelinen aşama ve ileri dönemde yapılabilecek çalışmalar konuşuldu.

Toplantıya, KMTSO Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun’un yanı sıra, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, ÜSKİM Müdürü Doç. Dr. Mustafa Şekkeli, Teknokent Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş, KMTSO Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanefi Öksüz, üniversitelerin, sanayicilerin en önemli yetişmiş eleman tedarikçisi olarak değerlendirilmesi gerektiğin söyledi.

Öksüz şöyle konuştu: “Üniversite-sanayi işbirliği o kadar önemli ki, bakın özellikle sanayici arkadaşlarımız bilir, tedarikçilerimiz vardır, bir hammadde aldığımız, kimyasal madde aldığımız, teknik hizmet aldığımız, bir de müşterilerimiz var ürün sattığımız. Tedarikçilerimiz bizler için çok önemli, bunlar üretimimizin çok önemli bir parçası. Gençlerimiz üniversitede eğitim alıyor bundan sonra gidecekleri üniversite iş dünyası. Adeta bizim tedarikçilerimizle bizler ve benim müşterilerim bir ekip halinde çalışıyoruz. Benim tezgahımda dokuduğum kumaşı, kullandığım ipliği benim müşterim kontrol ediyor, benim yöneticimi biliyor aynen sanki o dokuma salonunu kendi işletmesi gibi o iplikhaneyi kendi işletmesi gibi birbirimizin üretimini kalitesini takip ediyoruz. Ancak o şekilde biz kaliteli ürünü elde edebiliyoruz, şimdi bunu üniversite-sanayi işbirliği konusuna getirirsek, burada da üniversite bizim en önemli yetişmiş, eğitilmiş, eleman tedarikçimiz. Üniversitelerimiz de bilmesi lazım ki sanayicimiz nasıl eğitilmiş bir eleman istiyor, nasıl eğitilmiş bir mühendis istiyor, maalesef ülke olarak burada çok büyük bir kopukluk var. Üniversite mezunu arkadaşlarımız işe girdiği zaman uyum sağlamakta zorlananlar oluyor, toplumun ihtiyacı miktarında o konuda mezun olmuyor veya çok fazla mezun veriliyor. İş bulamıyor bu insanlar, dolayısıyla üniversite-sanayi işbirliğine çok önem veriyor, çok konuşuyoruz ama bu konuda fazla bir adım atamıyoruz. Bu toplantımızda bu önemli konuyu çalışacağız.”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı çalışmaları hakkında bilgi veren KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun ise iş dünyası olarak buradaki ÜSKİM ve Teknokent gibi merkezleri önemsediklerini ifade ederek ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir hale getirilmesinin yüksek katma değerin üretilmesine ve bunun da ar-ge’ye, inovasyona bağlı olduğunu söyledi.

Zabun şöyle konuştu: “Üskim, teknokent, ar-ge proje pazarları, bunların hepsini üniversite-sanayi işbirliğinde çok önemli gelişmeler olarak yorumluyorum. Kahramanmaraş bugün, ülkemizin en büyük ekonomileri arasında. Ancak, ekonomideki başarıyı bilim ve teknolojiyle, inovasyonla artırmamız gerektiğine inanıyoruz. Robotların hukukundan, yapay bilince, dijitalleşmeyi tartıştığımız bu çağda, ülke olarak bilimsel çalışmaları ve ar-ge faaliyetlerini geliştirerek bilgiyi teknolojileştirme; bilgiyi ticarileştirme konusunda hızlı ve güçlü adımlar atmamız gerekiyor. Bunun da en önemli yolu üniversite-sanayi işbirliğini tam manasıyla sağlamaktır.”

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrin endüstriyel dönüşümüne öncülük ettiklerini, katma değerli alanlarda konumlanmasını sağlamak adına çalışma yürüttüklerini söyleyen Zabun “Yatırımda, üretimde, finansmanda ve ihracatta, ihtiyacı olduğu her alanda Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin yanında yer alıyor, hizmet yelpazemizi sürekli olarak genişletiyoruz.” dedi.  

Zabun şunları keydetti: “38 milyar liralık ekonomisi, 47 milyar lira şirketlerimizin aktif büyüklüğü, 5 milyar dolar sanayi üretim hacmi ve 2,5 milyar dolar dış ticaretiyle Kahramanmaraş ülkemizin ekonomik kalkınması için canla başla çalışan, üreten bir kent. 

İhracatımız güçlenmeye devam ediyor. Eylül ayında 88 ülkeye ihracat yaptık. Son 12 ayda ihracatımız 1 milyar doların üzerine çıktı. Kahramanmaraş’ta yapımı devam eden organize sanayi bölgelerimiz tamamlandığında, sanayileşme ile birlikte, üretim ve istihdam faaliyetleri artacak, gerek ülkemiz gerekse ilimize ekonomik olarak çok önemli katkı sağlayacaktır.

Şehrimize daha etkin hizmetler sunabilmek adına, en güçlü paydaşlarımız arasında yer alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile bugün yep yeni bir işbirliği kapısını aralıyoruz.

Şehrimizde, üniversitemiz ve sanayi kuruluşları arasında etkileşimli teknolojik işbirliği ortamını geliştirebilirsek üretimi, ihracatı, istihdamı şahlandırmak için çok önemli bir adım atmış oluruz.”

Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında aktif olarak çalışma yaptıklarının altını çizen Zabun, “Geçtiğimiz Cumartesi günü, basın toplantısı düzenleyerek enflasyonla topyekün mücadele kapsamında indirim kampanyasına destek açıklamasında bulunduk. Artan enflasyon hem alım gücü düşen vatandaşlarımızı, hem de artan girdi maliyetleri ve faizler nedeniyle firmalarımızı olumsuz etkilemektedir.  Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir. Türk özel sektörü olarak, devletimizle birlikte topyekûn bir duruş sergileyerek, elimizi taşın altına koymaktayız. Bu çerçevede, TOBB ve odalar-borsalar, her milli konuda olduğu gibi bu konuda da ülke çapında ortak bir dayanışma ile 81 il ve 160 ilçede odalarımız ve borsalarımız enflasyonla mücadeleyi sahiplenmekte ve firmalarımızın en geniş şekilde katılımı için gayret sarf etmektedir. 

Hepimiz tek yürek ve tek ses olursak, enflasyonla mücadelede de netice alacağımıza eminiz.

Kamu ve özel sektör arasındaki bu güçlü koordinasyon ve istişareyle, içinden geçtiğimiz bu zorlu süreci de geride bırakacağız. Kahramanmaraş ticaret ve sanayi odası olarak tüm oda üyelerimizin desteğini ve bu kampanyaya katılımlarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptığı konuşmada, Üniversite’nin durumu ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Can, “bugün önemli bir noktadayız. Ancak tabi bazı meselelerimiz de var. Kendi içimizde bunları iyi niyetli şekilde çözmeye çalışıyoruz. Her şeyden önce huzuru, iç barışı sağlamaya çalıştık. 26 yıllık bir üniversiteyiz, kötü bir noktada değiliz ama çok iyi bir noktada da değiliz. Çok iyi noktalara ulaşmak üzere çalışmalarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Diş hekimi fakültesini faaliyete geçirdik. Tabi bir hukuk fakültesi olmalıydı, bir veteriner fakültesi olmalı, bir eczacılık fakültesi olmalı, bunların olmadığını da tespit ettik bu yöndeki çalışmalarımız başladı. Hukuk fakültesi ve Veteriner fakültesi ile ilgili tekliflerimizi yaptık. Hepsini adım adım takip ediyoruz. Yıllardır yapılamayan toplu kadro talebini yaptık.” şeklinde konuştu.

ÜSKİM Müdürü Doç. Dr. Mustafa Şekkeli ise ÜSKİM hakkında bilgiler vererek yaptıkları çalışmalara değindi. Şekkeli, “sanayicilerimizin Üniversitemizi ziyaret etmeleri bizleri çok mutlu ediyor. Bu üniversite-sanayi işbirliği meselesi sadece Kahramanmaraş’ın meselesi değil, ülkemizin meselesidir. Yaklaşık 3 yıldan beri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuda bir takım mekanizmalar geliştirdi. Yani hocalar odalarında oturuyorlar, Türkiye’de 100 bin tane profesör var odalarında oturuyorlar. Akıl var, zeka var, bir sürü beyin var, sahada dinamik bir mekanizma var. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu ikisini buluşturmak adına yani üniversiteyi sanayiyi buluşturmak adına KÜSİ adında bir mekanizma kurdular. Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği mekanizması 3 yıldan beri çalışıyor. Biz de birçok firmalarımızı ziyaret ettik bu kapsamda. Amaç üniversitemizdeki bu hocalarımızı, içerisinde bulunduğumuz bu kurumumuzu, devletin vermiş olduğu proje desteklerini, sanayici ile buluşturmak.” dedi.

Kahramanmaraş Teknokent hakkında bilgi veren Teknokent Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş,

Teknokent’in yüzde %57 hissesinin Üniversite, yüzde 11 hissesinin Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’na ait olduğunu söyledi.

Güneş, Türkiye’de aktif olarak 57 teknokent bulunduğunu, 29’unun Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de faaliyet gösterdiğini bildirdi. Güneş şöyle devam etti: “Kahramanmaraş Teknokent 16 ortaklı bir kuruluş. 35 firma aktif olarak çalışıyor, 15 tane firmanın da işlemleri devam ediyor. Şimdiye kadar 61 tane proje tamamlanmış, toplam 82 ar-ge personeli çalışıyor. 7 tane uluslararası patent, 2 tane ulusal patent başvurusu, 2 tane yazılım tescili, 6 tane faydalı model başvurusu gerçekleşti. 12 Tübitak projesi bitirildi, 4 tane santez projesi bitirildi, 7 tane Kosgep projesi tamamlandı, 5 adet tekno girişim projesi tamamlandı. Şimdiye kadar 568 bin dolar ihracat elde edildi. Ar-ge faaliyet geliri olarak 15 milyon liralık bir gelir oluştu. Yeni binamızı bitirdik, 6 bin m2 kapalı alanda 61 ofisimiz var.”

Toplantının ardından Meclis üyeleri ÜSKİM ve Teknokent’te incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında teknik bilgiler aldı.

Editör: TE Bilişim