E-devlet ve belediyelerin vefat ilanları üzerinden yapılan araştırmaya göre geçtiğimiz hafta Denizli, Bursa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan ölümler önceki yılların ortalamasına göre sırasıyla yüzde 157, yüzde 102 ve yüzde 95 arttı.

Yazılımcı Güçlü Yaman yaz aylarında başladığı araştırma ile geçtiğimiz yıllardaki ölüm sayıları ile bu yılki ölüm sayılarını karşılaştırdı.

BAKANLIK VERİLERİNİN 3 KATI

19 ilin ölüm sayılarını önceki 5 yıl ortalamasıyla kıyaslayan Yaman, yaptığı araştırmanın detaylarını aktardı: “19 ilde yaptığım araştırmaya göre 11 Mart-29 Eylül arasında önceki yılların ortalamasına göre 21 bin 10 fazla ölüm yaşandı. Bu aynı dönem için açıklanan Türkiye geneli resmi Kovid-19 ölümlerinden 12 bin 880 fazla. Ayrıca salgının başlangıcıyla ilgili de resmi açıklamalardan daha farklı bir tablo ortaya çıktı. Çalışmaya dahil edebildiğim iller Türkiye nüfusunun yüzde 56’sını oluşturuyor. Geriye kalan illerdeki vaka yoğunluğunun bu illerdeki ortalamayla aynı olduğu kabul edildiğinde Türkiye’deki toplam fazla ölüm sayısı 37 bin 500 ediyor” dedi. Sağlık Bakanlığı toplam ölüm sayısını 29 Eylül’de 8 bin 130 olarak açıklamıştı.

İstanbul, Bursa, Konya, Diyarbakır, Malatya, Kahramanmaraş, Kocaeli, Denizli, Sakarya, Erzurum, Tekirdağ verilerini e-Devlet’ten alan Yaman, Ankara, İzmir, Gaziantep, Kayseri, Hatay, Elazığ (merkez ilçe), Edirne (merkez ilçe), Sivas (merkez ilçe) illeri verilerini belediye ve mezarlık sitelerinden derlediğini belirtti.

Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı Başkan Mahçiçek, personeliyle helalleşerek vedalaştı

Denizli, Bursa ve Kahramanmaraş illerinde son 6 haftanın ölüm sayılarını araştıran Yaman, ölümlerin önceki yılların ortalamasına göre sırasıyla yüzde 157, yüzde 102 ve yüzde 95 arttığını ifade etti. Denizli’de 28 Ekim-3 Kasım haftasında son 5 yılın ortalamasına göre ölüm oranı yüzde 94 arttı. 4 Kasım-10 Kasım haftasında ise bu oran yüzde 157’ye yükseldi. Geçtiğimiz hafta Denizli’de son beş yılın ortalaması yaklaşık 110 iken 2020’de bu sayı 310’a çıktı.

Editör: TE Bilişim