Özel Necip Fazıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi elektrik elektronik teknolojisi öğrencileri yıl sonu proje ödevi olarak atık malzemelerden kuluçka makinesi imal ederek civciv üretimi yaptılar. Okul inşaatından arta kalan atık malzemeler ile önce kuluçka dolabı yapıp daha sonra dolabın üzerine basit ampul devreleri ile kuluçka makinesine ısınma düzeneği oluşturdular. Kuluçka makinesinin nem gereksinimi sağlamak için ise evlerinde bozuk durumda bulunan buharlı elektrik sobasının buhar düzeneğini kuluçka makinesine uyarladılar.

Dulkadiroğlu’ndan Yaşlı Dinlenme Ve Hanım Konağı Dulkadiroğlu’ndan Yaşlı Dinlenme Ve Hanım Konağı

Özel Necip Fazıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi Kardelen Çelik yaptığı açıklamada, “Tema başkanı Abdurrahman Bey in okulumuzda başlattığı sıfır atık projesi kapsamında kâğıt, plastik şişe, pil gibi geri dönüşüm malzemelerini geri dönüşüm kutularına koymanın dışında ne yapılabiliriz şeklinde internette araştırmam oldu. Araştırmalarım sonucunda yine bir teknik lise öğrencilerinin bizim gibi kuluçka makinası yaptığını gördüm. Bizde buna benzer bir çalışmayı başlattık. Yaklaşık bir ay zamanımızı aldı ve 3 arkadaş olarak bu çalışmayı yaptık” dedi.

Proje öğrencisi Ökkeş Can Güney çalışma aşamasında havalandırma, nem ve sıcaklık gibi bir çok konuda tecrübe edindiklerini söyledi. Güney ; ‘’Yaptığız testler sonucunda kuluçka makinesinde havalandırma, ısınma ve nemin birbirlerini paralel bir şekilde etkilediğini uygulamalı olarak öğrendik. Özellikle hava sirkülasyonu sağlamak için eski bir bilgisayar işlemci fanına özel bağlantılar (direnç, potansiyometre …) kullandıklarını ve bu bağlantılar için peynir saklama kutusunu içerisine yerleştirerek kuluçka kumanda panosu yaptık.’’dedi.

Öğrencilerden Dönüş Akça ise yapmış oldukları kuluçka makinasından civciv çıkım aşamasında çok heyecanlı olduğunu acaba ısı nem ve havalandırma değerleri istenen düzeyde mi şeklinde düşündüğünü fakat civcivler makinadan sağlıklı bir şekilde üretildiğinde mutluluk duyduğunu belirtti.

Özel Necip Fazıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Elektrik öğretmeni Mehmet Yasin Dündar da açıklamasında, “Biz öğrencilerimiz ile pandemi sürecinde atölye ortamında çok bulunamasak da uzaktan eğitim sürecinde çok büyük emekler vererek öğrencilerimizin evlerini atölyeye çevirmeyi başardık. Yüz yüze eğitimin başlaması ile de atölyelerine kavuşan öğrencilerimiz atık malzemelerden kuluçka makinası imal ederek civciv üretimini yaptılar. Burada ki amacımız öğrencilerimizin çevreye bakış açılarını değiştirmek ve pratik de bildikleri bilgi birikimlerini yaparak yaşayarak ortaya dökmek. Öğrencilerimiz kendi yaptıkları makineden civciv ortaya çıkmasından dolayı çok mutlu oldular” şeklinde konuştu.

Özel Necip Fazıl Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ürettikleri civcivleri köyde veya bağ evinde uygun yerleri olan arkadaşları ve öğretmenlerine bağış yapacaklar.

Editör: TE Bilişim