Alkaplar İplik çatısına yapılan santral şu ana kadar Kahramanmaraş ilinde çatı üzerine kurulmuş en büyük güneş santrali olma özelliğini taşıyor.

HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

Kahramanmaraş’a Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları devam ediyor. Ekinox Enerji A.Ş. firması, Alkaplar İplik San ve Tic. A.Ş. fabrikasının çatısına 8.568 adet 275 Wp gücünde solar panel kullanarak, 18.500 metrekarelik alanda 2,4 MWp Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumunu tamamladı. Santral, şu ana kadar Kahramanmaraş İlinde çatı üzerine kurulmuş en büyük güneş santrali olma özelliğini taşıyor.

Kahramanmaraş’ın enerji alanında yükselen yıldızı Ekinox Enerji A.Ş. kahraman şehrimize yenilikçi yatırımlarına devam ediyor.  Birçok güneş santrali kurulumunu başarıyla tamamlayarak yatırımcılarına teslim etmiş olan Ekinox Enerji A.Ş., son olarak ilimizin en büyük çatı üstü güneş santralini kurulumunu başarıyla tamamladı. Üstelik bu kurulumun korona virüs salgını sürecinde çalışanlar için tüm tedbirler alınarak hızlı ve kaliteli bir şekilde gerçekleştirilebilmiş olması da ayrı bir başarı öyküsü olarak kabul ediliyor.

Ekinox Enerji A.Ş. GES sorumlusu Emre Abalak; kurulumunu gerçekleştirdikleri  2,4 MW gücündeki Alkaplar İplik GES’in şu ana kadar ilimizde çatı üzerine kurulmuş en büyük güneş santrali olduğunu vurgulayarak “Kahramanmaraşlı bir firma olarak bunu ilk defa bizim başarmış olmamızın ayrı bir gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Abalak, bu öncü yatırımı gerçekleştirmelerine imkan veren Alkaplar İplik San ve Tic. A.Ş. firması yetkilileri Sn. Duran Alkap ve Sn. Harun Alkap beylere de ayrıca teşekkür etti. 

Santral kurulumunda 8568 adet 275 Wp Poly Kristal Güneş Paneli ile  21 adet 100/60 kW gücünde inverter kullanıldığını bilgisini paylaşan Abalak, bu santralde yıllık yaklaşık 3.300.000 kWh elektrik üretileceğini  ve Alkaplar İplik fabrikasının elektrik ihtiyacını karşılayacağını ifade etti. “Güneş santrallerinin ülkemizdeki, özellikle de ilimizin coğrafi konumundan dolayı yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi olduğuna” vurgu yapan Abalak, “fosil kaynaklardan elde edilen enerjinin hem dışa bağımlılığı artırdığını hem de doğaya ciddi zararlar verdiğini, devletimizin de stratejik hedef olarak belirlediği yerli ve milli enerji politikasına uygun olarak  yenilenebilir enerji kaynağına dayalı bu santral ile yıllık 2.728 ton CO2 emisyonunun önüne geçildiğini ve yaklaşık  40.900 adet ağaç kazanımının sağlandığını” belirtti.

Ekinox Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Aksu’da, “ilimizde yenilenebilir enerji konusunda ciddi bir farkındalık oluştuğunu, artık işletmelerin elektriğe ödenen yüksek paralardan kurtulmak amacıyla bu tür yatırımlara yöneldiğini” belirterek “Alkaplar İplik San ve Tic. A.Ş.’yi de bu büyük yatırımı gerçekleştirdikleri ve şu ana kadar kurulmuş en büyük çatı üzeri GES’e sahip oldukları için tebrik ve takdir ettiklerini” söyledi. Başta ilimiz olmak üzere birçok ilde GES kurulumlarını gerçekleştirdiklerini belirten Aksu, “yakın gelecekte ilimizdeki tüm işletmelerin çatısında bu santralleri görmeyi umut ediyoruz” dedi.

Arıkan, “Evimiz nasılsa şehrimiz de öyle olmalı!” Arıkan, “Evimiz nasılsa şehrimiz de öyle olmalı!”

Konuyla ilgili açıklama yapan Alkaplar İplik Yönetim Kurulu üyesi Harun Alkap “Ülkemizin en büyük eksikliği üretmek. Biz de zaten o aşkla üretim yapmaya çalışıyoruz. Üretim yaparken girdileri minimize edip daha rekabetçi hale getirmek istiyoruz. Burada bizim en büyük giderimiz işçi ve elektrik. Ayda 1 milyon liraya yakın elektrik faturası ödüyorduk. Elektrik faturamızı düşürmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek istedik. Vatan millet için memleket için en mantıklı yatırım da Güneş enerji santrali. Ayrıca Güneş Enerji Santrali fiyatları da gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün ucuzluyor. 

Hiçbir kaynak kullanmadan, sadece Allah’ın verdiği güneşten faydalanarak enerji üretmemizin çevresel açıdan da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu projeye yatırım yaparken hem işletmemizin maliyetini düşürmek hem de çevreyi korumayı istedik. Güneş Enerji Santrallerinin Kahramanmaraş’ta diğer sanayiciler arasında da yaygınlaşacağını umuyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim