Kahramanmaraş genelinde Haziran ayında 1.370 adet konut satışı gerçekleşti. 2021’in ilk altı ayında satılan toplam konut sayısı 5 bin 420 oldu.

Yurt genelinde gerçekleşen konut satışları Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 oranında düşüş gösterdi. Faiz oranlarının yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle ipotekli konut satışları düşük kalmaya devam ediyor. Bu yılın ilk altı ayında gerçekleşen ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,9 oranında düşüş göstererek 104 bin 168 adede düştü. Ayrıca, ilk altı aydaki konut satışlarının büyük kısmını ikinci el konut satışları oluşturdu. Bu yılın ilk yarısında ilk defa satılan konut sayısının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 30,4 oldu. Geçen sene konut satışlarını desteklemek üzere alınan önlemlerle fırlayan talep nedeniyle artan konut fiyatları bu yıl ise maliyet kaynaklı olarak tırmanışını sürdürüyor. Enflasyon yükseliş trendini devam ettirirken üretim maliyetlerindeki değişimi sergileyen ÜFE ile tüketici fiyatlarındaki değişimi gösteren TÜFE arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Son derece yüksek oranlara ulaşan girdi maliyetlerindeki enflasyonun orta vadede tüketici fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz bir durum. Yine TUİK tarafından araştırması yapılarak hesaplanan inşaat maliyet endeksindeki artış ise ÜFE’nin de üzerinde seyrediyor. Ekonomik göstergeler ışığında yakın vadede faiz oranlarında bir indirim olasılığı gittikçe azalsa da konut sektörüne yönelik olarak geçen yıl uygulananlara benzer desteklerin bu yıl da tekrarlanması yönünde sektörün yoğun girişimleri devam ediyor. Ekonominin çarklarını en kısa yoldan harekete geçirmek için bir kredi genişlemesi programı kapsamında konut satışlarını canlandırmaya yönelik bazı önlemlerin hükümet çevrelerinde değerlendirildiği biliniyor. İnşaat sektörünün dolaylı olarak pek çok sektörü etkilemesinden dolayı bu yönde adımlar atılması sürpriz olmaz.

Kahramanmaraş satılık daire fiyatları ne kadar?

Kahramanmaraş ilinde konut fiyatları yıllık yüzde 43,6 oranında artış sergiledi. Maraş satılık daire fiyatları il geneli ortalaması 3+1 daireler için Haziran ayında 382.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Emlak arama platformu Flatfy, Türkiye’deki bölgesel konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırladığı raporu yayınladı. Kahramanmaraş’ın en çok konut satılan ilçesi olan Onikişubat’ta satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 44,1 oranında artış gösterdi. Onikişubat ilçesinde 3+1 dairelerin Haziran ayı ortalama satış fiyatı 403.000 TL seviyelerinde gerçekleşti. Dulkadiroğlu ilçesinde satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 46,5 artış sağlarken 3+1 daireler için Haziran ayı ortalama satış fiyatı 329.000 TL düzeyinde seyretti. Elbistan’da konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 36,1 oranında artış kaydetti. Elbistan 3+1 daire Haziran ayı fiyatları ortalama 305.000 TL şeklinde oluştu. Türkoğlu’nda daire fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 40,8 artış gösterirken 3+1 dairelerin Haziran ayı ortalama satış fiyatı 319.000 TL seviyelerinde gerçekleşti.

Kahramanmaraş kiralık daire fiyatları ne kadar?

Kahramanmaraş genelinde kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 41,8 oranında artış sağladı. Kahramanmaraş kiralık ev fiyatı 3+1 daireler için Haziran ayında ortalama 1.770 TL düzeyinde oluştu. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe Onikişubat oldu. Onikişubat’ta kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 43 oranında artış kaydetti. Dulkadiroğlu’ndaki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 28 oranında artış gösterirken Elbistan’da kiralık evlerin fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 18 seviyelerinde gerçekleşti. Türkoğlu kiralık ev fiyatları geçen seneye göre yüzde 35 düzeyinde artış sergiledi.

Kahramanmaraş konut satış rakamları

Kahramanmaraş ili genelinde konut satışları Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,9 oranında düşüş kaydederek 1.370 adede geriledi. İpotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 69,9 oranında azalarak 258 adet olarak gerçekleşti. Kahramanmaraş genelinde ipotekli satışların Haziran ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 18,8 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Haziran ayında Kahramanmaraş’ta toplam 1.112 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 oranında bir artış sağladı. Haziran ayında Kahramanmaraş’ta ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,3 oranında azalarak 521 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 38 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Haziran’da 849 adet konut el değiştirdi.

Yılın ilk altı ayında Kahramanmaraş genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 oranında azalarak 5 bin 420 adede geriledi. Kahramanmaraş ipotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63,6 düşüş kaydederken 869 oldu. Kahramanmaraş’ta Ocak-Haziran döneminde satılan sıfır konut sayısı 2 bin 128 olurken bu rakam yüzde 10,9’luk bir azalışa işaret etti.

Kahramanmaraş’ta 2019 genelinde satılan toplam konut sayısı 16 bin 334 olurken 2020’de yüzde 5 oranında azalarak 15 bin 517 adede gerilemişti. 2019’da sıfır konut satışları 7 bin 600 adetken bu rakam 2020 yılında yüzde 17,1 azalma sergileyerek 6 bin 300 adet şeklinde oluşmuştu. Kahramanmaraş’taki ipotekli konut satışları 2020’de 4 bin 781 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl Kahramanmaraş’ın en çok konut satılan ilçesi Onikişubat oldu. Onikişubat’ta 2020 yılında 8 bin 36 adet konut satışı gerçekleşti.

İnşaat maliyetleri artıyor

TUİK’in son olarak Mayıs ayına ilişkin açıkladığı inşaat maliyet endeksi, bir önceki ay olan Nisan’a göre aylık yüzde 4,4 oranında artış gösterdi. Bir önceki yılın Mayıs ayına göre ise yıllık yüzde 39,6 düzeyinde artış sergiledi. İnşaat demiri, çimento gibi girdi maliyetlerindeki değişimi gösteren inşaat malzeme endeksi son bir yılda yüzde 49,5 artış kaydetti. İnşaat sektörü girdi maliyetlerinin fiyatlarındaki yükselişin artarak devam ettiği görülüyor.

Yabancılar konut alımlarına devam ediyor

Haziran ayında yabancı uyruklulara yapılan konut satışları bir önceki aya göre yüzde 167,3 oranında artarak 4 bin 748 adede ulaştı. Yılın ilk yarısında yabancıların konut alımları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 oranında artış göstererek 20 bin 488 adede çıktı. Bu alımlarda Irak ve İran vatandaşları ilk iki sırada yer alırken onları sırasıyla Rusya ve Afganistan uyruklular izledi. İlk altı ayda yabancıların 10 bin 108 konut satın aldığı İstanbul ilk sırada yer alırken onu 3 bin 990 konut satışı ile Antalya ve 1.276 konut satışı ile Ankara takip etti.

Kiralık ya da satılık gayrimenkul arayışında olan kişiler için çok geniş bir emlak ilanları listesi sunan tek emlak arama motoru Flatfy, periyodik olarak konut sektöründeki fiyat değişimlerine ilişkin raporlar yayınlıyor. Flatfy tarafından paylaşılan bu raporlarda yer alan istatistikler ev arayışında olan kişiler için son derece faydalı ipuçları barındırıyor. Günümüzde ev arayan birçok insan çeşitli emlak ilan sitelerini kullanarak aradığı özelliklerde ve bütçesine uygun alternatifler bulmaya çalışıyor. Piyasada oldukça fazla sayıda emlak ilan sitesi bulunduğundan ev arayan kişi açısından bu süreç oldukça zaman alan ve yorucu bir iş hâlini alıyor. Bu soruna bir çözüm üreten Flatfy, tüm bu emlak ilan platformlarında yayınlanan ilanları tek bir sayfada toplayarak dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlıyor. Flatfy ile aradığınız evi bulmak çok kolaylaşıyor.