Kahramanmaraş'ta 7,5 şiddetindeki deprem senaryosunda Kurtuluş Mahallesi Belediye Caddesi Kuyumcular Sokak üzerinde kuyumcu dükkanlarında ve iş yerlerinden hırsızlık ve yağma olaylarını gerçekleştiren şahıslara yönelik polis tarafından tatbikat yapıldı.

Öte yandan, Kahramanmaraş'ta, 7,5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosu gereği enkazdan kurtarma operasyonları da gerçekleştirildi. Ekipler, enkaz altında ve binaların üstünde mahsur kalan yaralıları kurtardı.

‘’EŞ ZAMANLI OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLDİ’’

Eşzamanlı olarak gerçekleştirilen tatbikat, senaryo gereği depremin meydana gelmesiyle kentteki AFAD ekipleri, hızlı bir şekilde yıkımın meydana geldiği bölgelere hareket etti. Havalanan polis helikopterinin yıkılan binaların yerini belirlemesinin ardından ekipler, enkazlara yönlendirildi. İlk olarak AFAD ekipleri binaya giriş yaparken, senaryo gereği aile yakınları dışarıda ailesinin kurtarılmasını için enkaza girmeye çalıştı. Bu sırada Çevik Kuvvet devreye girerek adeta etten duvar ördü ve şeritli alana kimseyi girdirmedi. Çevrede alınan güvenlik önemlerinin ardından İtfaiye’nin de katılımıyla bina içerisinde ve enkaz altında kalanları kurtarma çalışması başladı.

‘’DEPREMİN İLK 24 SAATİ CANLANDIRILDI’’

Kurtarma çalışmaları sırasında, enkazın çatısında bulunan yaralıları itfaiye merdiveniyle indiren ekipler, daha sonra merdivenin ulaşamadığı alanlardaki yaralıları da halatlar yardımıyla aşağıya indirerek, sağlık görevlilerine teslim etti. Enkaz altını dinleyen ve kamera yardımıyla yaralılara ulaşmaya çalışan ekipler, enkaz altında tespit ettiği yaralılara ilk müdahaleyi yaparak dışarı çıkardı.

Tatbikat sırasında Vali Vahdettin Özkan da senaryo gereği oluşturulan kriz merkezinde ekipleri yönlendirdi. Depremin ilk 24 saati bu çalışmayla canlandırılırken, Tatbikatı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu da Ankara'daki AFAD Merkezinden takip etti. 3 gün süren tatbikatların tamamlanmasının ardından Valilik Fikret Kiraz Toplantı salonunda koordinasyon toplantısı yapıldı.