Faruk Eskioğlu, ‘İngiltere’deki Türkiyeli her beş göçmenden birisi Kahramanmaraşlı’ başlıklı yazıda şu bilgileri paylaştı.

Dostlar bu hafta size kes yapıştır cinsinden bir bilgi paylaşmak istiyorum: Birleşik Krallık’taki (BK) Türkiyelilerin nüfusu ve geldikleri şehirler…

Bazı dernekler hatta Türkiye’nin Londra temsilcileri Türkiye’den gelen göçmen sayısı konusunda afaki rakamlara telaffuz etmekten kaçınmıyorlar. Kıbrıslı Türklerle birlikte sayımızı 500 bini aşkın göstererek İngiltere’de toplumu daha görünür kılacaklarını düşünüyorlar. Oysa İngiltere’deki resmi kurumlar sadece resmi verileri baz alıyorlar.

Üniversitelerin ilgili bölümlerde nüfusu saptamanın pek çok yöntemi bulunuyor. Geçen yıl piyasaya çıkan Türkçe ve İngilizce üç setlik Londra’da Bizim’Kiler kitabımda yer verdiğim bir yöntemden yola çıkarak bizim nüfusa ilişkin öngörülen verileri buradan paylaşmaya başlayalım.

Nüfus oranını öngörmek için seçmen/nüfus oranlarını kullanılabilir. Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yıldırım’ın saptadığı Türkiye nüfusunun yurtiçi seçmene oranı 53/78 baz alınarak toplum nüfusu öngörüsünde bulunulabilir.

2018 Türkiye’deki genel seçimlerine BK’den katılan Türkiyeli seçmenin 99 bin 250 olduğu göz önüne alınırsa Türkiyeli nüfusun 147 bin dolayında olduğu düşünülebilir. Bu rakam 2015 seçimlerinde 84 bine 123 bin olarak gerçekleşmişti. 2015’ten 2018’e kadar 24 bin artan nüfusun 2021’de 175’e çıkacağı, Ankara Anlaşmalıların akını da göz önüne alındığında 200 bine rahat ulaşacağı öngörülebilir. İngiltere’de seçmen kütüklerine kayıt olmayanları ve vatandaşlıktan çıkanları da ekleyince bu rakama 10 bin daha eklemek mümkün. Bu öngörünün Prof. Dr. İbrahim Sirkeci’nin başka yöntemlerle saptadığı rakamlarla da örtüştüğünü belirtelim.

Nüfusun 200 bin olması hiç de küçümsenecek bir rakam değil dostlar. Bunun anlamı Türkiye’nin illerinden Bartın, Çankırı, Artvin, Kilis, Gümüşhane, Ardahan, Tunceli ve Bayburt’tan daha fazla Türkiyeli göçmen nüfusu BK’de demek…

Londra’da Bizim’Kiler’de ayrıntılı tablolarla verdiğim bilgilerin burada özetini aktarırsam T.C. Yüksek Seçim Kurulu 2015 yılı seçmen sayısı baz alındığında toplum
nüfusunun Türkiye’den geldiği şehirlere göre dağılım tablosunda nüfusun tam beşte birinin Kahramanmaraş kökenlilerden oluştuğu görülebilir.

Kahramanmaraş’ı sırasıyla İstanbul % 7.8, Aksaray % 6, Kayseri % 5.5, Sivas % 4.4, Gaziantep % 3.9, Malatya % 2.6, İzmir % 2.6, Bingöl % 2.5 ve % 2.4 ile de Elazığ’dan gelenler izliyor. BK’ye Türkiye’nin 81 ilinden göç olmasına karşın belirtilen 10 şehirden gelenler toplum nüfusunun yarısından çoğu yüzde 55.3’ünü oluşturuyor. Londra’da Bizim’Kiler’de Londra’daki göçmenlerin geldiği 81 ilin verileri de tablo olarak ayrıntılı olarak verildiğini ekleyeyim.

BK’deki her 100 Kahramanmaraşlıdan otuzu da Elbistanlı. Diğer oranlar da şöyle; Pazarcık % 22.6, Afşin % 15.2, Göksun % 11, Dulkadir % 7.8, Nurhak % 6, Türkoğlu % 2.7, Andırın % 1.7, C. Cerit % 1, Ekinözü % 0.5.

Göç ve nüfus konusunda ciddi araştırmaları olan Prof. Dr. Sirkeci Türkiye’den gelen Türkler ve Kürtler ile Kıbrıslı Türklerin eşit ağırlıkta olduğunu öngörüyor. Bir başka deyişle BK’de 100 bin Türkiyeli Türk, 100 bin Türkiyeli Kürt ve 100 bin de Kıbrıslı Türk yaşıyor. Resmi yetkililerin bu konuda kulaktan dolma rakamlar vermekten kaçınmaları ve bilimsel çalışmaları incelemeleri bilgi kirliliğini de önleyecektir.

Londra’da Bizim’Kiler’de yer alan toplum nüfusu yüzlerce başlık arasında sadece birisi. Ayrıca topluma yönelik resmi kurum raporları ve yapılan araştırmaların hemen hepsinin de özeti ve kaynakçaları aktarıldı. Dostlar kitapları “100 Green Lanes London, N16 9EH” adresindeki Olay Gazetesi’nden edinebilirsiniz.